Post cu 38 de… E-uri

0
104
SAMSUNG

Postul a început în 2 martie 2020, Paștele fiind sărbătorit pe 19 aprilie 2020. Pe lîngă multele variante de mîncare de post, avem pate vegetal şi margarina, care puse pe pîine alcătuiesc un sandvici rapid. Asociaţia InfoCons a ajuns la concluzia că un astfel de sandvici poate să conțină chiar și 38 de E-uri!
În pateurile de post, se regăsesc pînă la 15 aditivi alimentari: E407, E621, E301, E150, E330, E481, E452, E415, E472, E451, E120, E635, E508, E412, E316, E466, E516, E472a.
În margarină, apar 6-8 E-uri: E100 – curcumina – colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei; E160b – colorant sintetic, obținut din organisme modificate genetic; E202 – sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări digestive grave; E476 – emulgator sintetic – are un efect toxic moderat și poate provoca alergii.
În pîine, se pot afla: E160 – Beta-caroten, E170 – Carbonat de calciu, E200 – Acid sorbic, E223 – Metabisulfit de sodiu, E262 – Acetat de sodiu, E263 – Acetat de calciu, E270 – Acid lactic, E282 – Propionat de calciu, E300 – Acid ascorbic, E304i – Palmitat de ascorbil, E322 – Lecitină, E330 – Acid citric, E471 – Mono și digliceridele acizilor grași, E472 – Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași, E475 – Esterii poliglicerici ai acizilor grași, E481 – Stearoil 2 lactilat de sodiu.
Alimentele care conțin E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau sugarilor.
În laptele de soia, pu­tem găsi 5 E-uri: fosfați (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410), dioxid de siliciu (E551).
În halva, se regăsesc 3 E-uri: E965(i) – sirop de maltitol, stabilizator și îndulcitor, care poate avea efect laxativ; E420 – sorbitol, îndulcitor hipocaloric care poate produce balonare şi flatulenţă; E330 – acid citric.
Adunîndu-se toate, rezultă 38 de aditivi alimentari la o masă. Citiți etichetele produselor înainte de a le consuma! Ne-a informat preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.