După o poveste scrisă de un tânăr băimărean, un scurtmetraj expune perioada de sclavie a rromilor

0
475

O poveste scrisă de băimăreanul Vladimir Bardai, președintele Asociației „Young Roma” Maramureș, a prins viață într-un scurtmetraj produs de ASSOC în cadrul proiectului „Integrarea – soluție a modernizării comunității”. Tematica filmului se concentrează pe perioada de sclavie a rromilor în Principatele Române și are ca scop tragerea unui semnal de alarmă vizavi de modul în care istoria marchează prezentul și viitorul comunității rrome.

• povestea a luat naștere în comunitatea rromă din Finteușu Mic

Reporter: Cum a ajuns ca povestea scrisă de tine să inspire filmul în discuție?
Vladimir BARDAI: Povestea filmului de scurtmetraj a luat naștere în comunitatea rromă din Finteușu Mic unde asociația ASSOC implementează proiectul “INTEGRAREA – soluție a modernizării comunită­ții”. La una dintre activitățile desfășurate pe axa A7 unde colegii mei, Loredana Mihaly, Radu Lăcătuș și Eugen Boldijar, activează ca experți în combaterea discriminării, în cadrul unei discuții cu managerul proiectului dl. Alex Sereghi am convenit de comun acord să mă ocup de crearea și bunul mers al acestui film de scurt-metraj (în cadrul acțiunilor proiectului era prevăzut un film cu tema istoria rromilor în România), a fost pentru prima dată când o activitate așa de importantă a fost externalizată cu încredere către resursa umană rromă din afara proiectului. Povestea am scris-o la scurt timp de la aflarea deciziei de a face filmul, am prezentat-o echipei de conducere și, fiind plăcut impresionați de calitatea materialului, am demarat cu pași repezi acțiunea.
R.: Care este tema scurtmetrajului?
V.B.: Tema filmului de scurtmetraj este următoarea „Perioada de sclavie a rromilor în Principatele Române”, titlul filmului fiind „O drom Bibahtalo – Drumul cu ghinion”, o perioadă care lipsește din curricula școlară, o etapă nerecunoscută și neasumată de către comunitatea majoritară din simplul fapt că nu este cunoscută. O istorie cruntă și neagră care a marcat în mod negativ comunitatea rromă de-a lungul timpului. Prin acest film, am vrut să transmitem un set de informații care să fie la îndemâna oamenilor și, totodată, și un semnal de alarmă referitor la ceea ce s-a întâmplat în istorie și la modul în care istoria marchează prezentul și viitorul comunității rrome.

• un film care să vină în ajutorul societății și al celor din jur

R.: Cine face parte din distribuție? Unde au avut loc filmările? Cine semnează regia?
V.B.: Din distribuția filmului fac parte: Giani Ardelean – personajul principal, Emiliano Gaeta – personaj secundar 1, Paula Kantor – personaj secundar 2, Samuel Ardelean – personaj secundar 3, Bardai Vladimir – personaj secundar 4. Filmările au avut loc în orașul Baia Mare. Povestea, scenariul, traducerile din limba rromani sunt marcate de mine în acest proiect, partea de filmare, montaj, sunet, aranjamente video a fost făcută de domnul Șteti Claudiu, un profesionist cu state vechi în acest domeniu. Regia a fost semnată în colaborare cu dl. Șteti Claudiu, o colaborare fructuoasă și de calitate, un om deschis și empatic cu studii în domeniul regiei de film, care a ținut cu ușurință și drag cont de sugestiile și părerile mele legate de filmare, aranjare video. Pentru mine a fost o experiență nouă, unică care mi-a dezvoltat și mai mult simțul artistic al acestui domeniu, pot să spun că mi-a fost ușor datorită experienței avute în reprezentările scenice cu trupa de teatru de improvizație din ultimii cinci ani.
R.: Care este scopul acestui film în cadrul proiectului? În ce fel mai ești implicat în acest proiect?
V.B.: Scopul filmului în proiect este de a promova activitățile antidiscriminare și de promovare a multiculturalismului. Un film care să vină în ajutorul societății și al celor din jurul nostru cu informații clare și concise referitoare la comunitatea rromă, un film care să crească gradul de acceptare și asumare. În cadrul acestui proiect, sunt implicat în mod voluntar în acțiunile demarate pe axa A7, unde în viitorul apropiat voi susține și un seminar cu tema „Istoria Rromilor – trecut și prezent”. Particip cu drag la acțiunile proiectului, din iubire pentru comunitatea rromă și pentru echipa care activează în proiect, ajut cu drag și-n măsura în care sunt solicitat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.