Canonul cel Mare la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”

0
90

Marți, 3 martie 2020, de la ora 17,00, a doua zi a Postului Mare, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramurerșului și Sătmarului, a oficiat Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui mare sobor de preoți.

Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social filantropic și misionar și mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Pr. Vasile Botiș, slujitor al Catedralei Episcopale, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gheorghe Paul, prodecanul Facultății de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Prof. Dr. Claudiu Pop, de la Seminarul Telogic, slujitorii Catdralei: Pr. Florin Hoban, inspector școlar pentru religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, Pr. Ovidiu Bontoș.

Răspunsurile la Slujba Canonului cel Mare au fost date de strana Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” împreună cu studenți teologi de la Domeniul Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” și de strana din partea stângă, unde au cântat  o parte a Grupului Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, dirijați de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gh. Paul, prodecan al Facultății de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, a susținut meditația cu titlul „Început de urcuș duhovnicesc pe calea Postului Mare”.

„Calea Postului Mare care ne stă înainte este o invitație a noastră, a tuturor, pe care ne-a face Biserica și ne-o pune la dispoziție, urcând treaptă cu treaptă, zi după zi, înspre Învierea noastră a tuturor în Cel Care a omorât  moartea și pe noi ne-a răscumpărat. Este, cu alte cuvinte, o susținere a unui post binecuvântat al Bisericii de 2000 de ani în care suntem chemați fiecare să ne asemănăm atât cât putem, înfrumusețându-ne sufletul cu culorile virtuților după chipul Mântuitorului Hristos în așa fel încât, la capătul acestei perioade sfinte, să ne luminăm cu prăznuirea. Să ne îmbrățișăm unul pe altul și să iertăm toate pentru Înviere, pentru ca să putem striga cu adevărat „Hristos din morți a Înviat, cu moartea pe moarte a călcat și nouă, celor din morminte, viață ne-a dăruit!” Este a doua seară în care ne pregătim duhovnicește pentru apropierea de Mântuitorul Iisus Hristos pe calea postului.”

Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.