Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a cordat cea mai înaltă distincție a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului marelui artist Ștefan Petreuș

0
88

Marți, 3 martie 2020, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a acordat artistului Ștefan Petreuș, la Centrul Eparhial din Baia Mare, în prezența Permanenței și ostenitorilor Centrului, cea mai înaltă distincție a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, „Crucea Voievodală Maramureșeană”, cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani de viață, în chiar ziua decernării.

Artistul Ștefan Petreuș, împreună cu fratele său, regretatul Ion Petreuș, au format primul și cel mai cunoscut cuplu de interpreți din istoria folclorului nostru românesc și din folclorul maramureșean, care au promovat brandul de țară pe toate meridianele lumii, unde au fost primiți ca niște regi ai cântecului popular românesc și, deci, maramureșean. Îmbrăcați în costumul lor tradițional din Glodul Maramureșului, unde s-au născut, cu o virtuzitate a viorii de neegalat a lui Ștefan Petreuș și cu o voce limpede și plăcută de tenor a lui Ioan Petreuș, au cucerit lumea. Acesta este și motivul pentru care au primit, în 1984,  din partea statului francez, respectiv a Ministerului Culturii din Franța, cea mai înaltă distincție: „Cavaleri ai Ordinului de Artă și Litere”, iar Institutul American de Biografii le-a acordat „Omul anului”, în 2000, și „Medalia de Aur”, în 2010. Acestora li s-au mai adăugat încă sute de premii și diplome primite în mai multe țări ale lumii și în România. Sunt, poate, cei mai premiați și apreciați interpreți de muzică populară de la noi din țară, pentru că surpind ritmicitatea melodiilor maramureșene, interpretate cu gura și cu vioara de aur a lui Ștefan, pentru că aceasta i-au făcut inegelabili. Consacrarea lor a început prin prezența la televiziunea română, în 1968, și cu prima placă imprimată în 1970. Pasul până la celebritate a urmat firesc, devenind de notorietate. Din păcate, în 2002, fratele lui Ștefan, Ion Petreuș, a trecut la cele veșnice, iar în duet va veni, după un timp, Andrei, fiul lui Ștefan, care deja îl înlocuiește cu brio pe unchiului său Ioan, ba, poate, chiar îl întrece în unele privințe, fiind absolvent al Conservatorului.

Ștefan Petreuș a venit la Centrul Eparhial împreună cu fiul său Andrei, îmbrăcați impecabil în costumul lor tradițional, în culorile de pe Valea Izei, pe care Frații Petreuș l-au arătat lumii întregi cu ocazia reprezentațiilor pe care le-au susținut.

„În semn de înaltă apreciere și multă prețuire pentru păstrarea și transmiterea la cel mai înalt nivel cutural și artistic a folclorului național autentic și a cântecului maramureșean de mare valoare; pentru activitatea artistică de o viață dedicată slujirii valorilor tradiționale ale neamului românesc și credinței ortodoxe strămoșești”, este motivarea scrisă în Gramata Episcopală care însoțește și autentifică distincția acordată, citită de Pr. Dr. Cristian Ștefan, consilier eparhial cultural și relații cu mass media.

Alături de distincție, Șteafn Petreuș a primit în dar din partea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin un album tipărit cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la hirotonirea ca Arhiereu și un alt album cu Catedrala Episcopală din Baia Mare.

La rândul său, Ștefan Petreuș a dăruit Preasfințitului Părinte Episcop Iustin un CD cu cele mai reprezentative melodii înregistrate, susținând că a ajuns la aceste mari succese datorită ajutorului primit de la Bunul Dumnezeu, el fiind un bun creștin, cu religia învățată la școala din sat, precum și cu preotul satului, care, alături de învățătoarea pe care a avut-o, notistă și violonistă, a prins drag de vioară și l-au încurajat să cânte. Preotul satului avea vioară în casă și cânta la ea. El l-a îndemnat primul să prindă curajul de a cânta, încă de mic, din școala primară, vâzând în el un mare talent.

Preasfințitul Părinte Episcop Iustin i-a urat marelui artist mulți ani cu sănătate, ca să mai poată reprezenta cântecul popular maramureșean pe meridianele lumii încă mulți ani, precum și să bucure inimile românilor. Întreaga asistență i-a cântat „La Mulți Ani!”

Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.