Cel dintâi Forum regional MERITO organizat în Maramureș a fost un real succes printre participanți. Evenimentul – inițiat de prof. Tatiana Cauni de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Baia Mare, laureat MERITO, și Ciprian Borșan, președintele Maramureș Business Club – a reunit profesori și elevi din 10 județe și din capitală.
• spațiu deschis dialogului onest, cald și inspirațional
Reporter: Recent, Maramureșul a găzduit cel dintâi Forum regional MERITO din județul nostru. Cărui fapt s-a datorat organizarea unui astfel de eveniment?
prof. Tatiana CAUNI: Da, în 21 și 22 februarie, comunitatea MERITO Maramureș a organizat primul Forum MERITO din regiune, de învățare colaborativă și comunitate de practică pentru profesori. Forumul a fost un spațiu deschis dialogului onest, cald și inspirațional între profesori dăruiți educației de calitate și pasionați și de propriile procese de învățare, dar și elevi. Acest forum a luat naștere din inițiativa mea pentru că sunt laureată MERITO 2019, dar și a lui Ciprian Borșan, membru RBL și președintele Maramureș Bussines Club. Trebuie să vă spun că este a II-a ediție a forumului, primul fiind la Suceava, în ianuarie 2020.
R.: Care a fost agenda forumului?
prof. T.C.: În 21 februarie, activitatea a avut loc la Teatrul de Păpuși unde au fost prezenți 280 de profesori, elevi, părinți, membri din mediul de afaceri, iar cea din data de 22 februarie s-a desfășurat la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare. În această a doua zi a forumului, au participat 130 de profesori și 54 de elevi. Participanții din cele două zile de forum au fost din județele: Maramureș, Satu Mare, Cluj, Brăila, Mureș, Suceava, Harghita, Tulcea, București, Sălaj și Dolj. Sub egida „Educație pentru viitor”, programul a cuprins: în prima zi, deschiderea evenimentului, premierea proiectului „Visuri în troler”, spectacolul trupei de teatru Masca – „Nostalgii”, iar a doua zi s-au desfășurat ateliere de învățare colaborativă și experiențială și workshopuri de tip comunitate de practică, facilitate de profesorii laureați MERITO: Daniela Ceredeev (Suceava), Genelia Petrescu (Dolj), Briena Stoica (Mureș), Margit Denes (Harghita), Iulia Ștețcu – Măndășescu (București), Antoneta Împușcatu (Tulcea), Coziana Zaharia București), Narcisa Moncea (Cluj), și Simona Baciu (Cluj), fondator Transylvania College. La eveniment au fost prezenți și Măriuca Talpeș, liderul, și Cosmin Chiriță, managerul proiectului MERITO, amândoi din București.
• atelierele și cafenelele MERITO continuă
prof. T.C.: Atelierele care s-au desfășurat au fost următoarele: prof. Daniela Ceredeev – Laborator de învățare alternativă, prof. Margit Denes – Matematica mai aproape de lumea copiilor de zi, prof. Antoneta Împușcatu – Studierea științelor altfel pentru generații Altfel, prof. Iulia Sfetcu-Măndășescu – Storytelling – Arta de a spune povești, prof. Genelia Petrescu – Imaginație și creativitate în realizarea evaluării unor teme din biologie, prof. Briena Stoica – Exerciții de gândire critică, prof. Coziana Zaharia – Laborator de dezvoltare personală prin tehnici teatrale, Simona Baciu – Starea de bine a profesorului. Evenimentul a fost organizat sub umbrela Fundației Romanian Business Leaders, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Maramureș, Maramureș Business Club, Asociația „Comunicați prin Noi”, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Teatrul de Păpuși și Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Maramureș.
R.: Care a fost feedbackul participanților? Se va organiza o a doua ediție a forumului?
prof. T.C.: Dacă suntem sănătoși și totul este bine până la anul, atunci cu siguranță ne dorim să organizăm ediția a II-a, să creștem acest eveniment, și nu numai, ne dorim să construim o Comunitate MERITO în Maramureș. Până atunci, voi continua cu Atelierele MERITO și Cafenelele MERITO pentru a face cunoscute aceste bune practici în rândul profesorilor din județul nostru și nu numai. Până în prezent, am realizat 20 de Cafenele MERITO și 8 Ateliere MERITO. Revenind la una dintre întrebări, referitoare la feedbackul participanților, o să vă spun că toți au fost încântați de cele două zile atât de diferite, în care am avut și artele (teatru, dans, muzică) în jurul nostru, dar și educația, prin atelierele de învățare colaborativă, încercând să găsim soluții la o „Educație pentru viitor”. Le mulțumesc din suflet tuturor celor prezenți.