Activitățile extrașcolare sunt la fel de importante ca lecțiile propriu-zise de la școală. Ele au rolul de a dezvolta competențele sociale, lucrul în echipă, colaborarea și comunicarea în rândul copiilor, integrarea în grup, spiritul de inițiativă, toleranța față de ideile celorlalți, deprinderea de a-și susține cu argumente punctul de vedere și de a critica constructiv – toate fiind atribute necesare oricărui om pentru reușita în viață.
La Liceul Teoretic “Petru Rareș” din Tg. Lăpuș, prof. Mariana Pop – director și Claudiu Nedea – director adjunct, au precizat, în cadrul Campusului școlar, la internat și în sala de sport s-au derulat activități extrașcolare reușite.
În baza unor parteneriate s-au desfășurat activități, precum: Olimpiada națională de matematică, etapa județeană la nivel liceal, Concursul național de matematică „Adolf Haimovici”, etapa județeană, Proiectul educațional interjudețean „Dincolo de Științe” – sesiunea de comunicări științifice ale Centrelor de Excelență, Tabăra de Excelență pentru elevii olimpici la matematică, ediția a X-a, „Școala de vară”, „Geodiversitate în Maramureș” – pentru elevii olimpici la geografie, biologie, fizică și astronomie, „Transilvania Creative Camp 2016-2019” – Școala internațională de vară de promovare creativă a destinațiilor și interpretarea patrimoniului, tabăra internațională de creație „Prietenii din Ucraina”.
Elevii de la Liceul Teoretic “Petru Rareș” au participat la Tabăra “Ecumenia” Junior, ce se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 9 și 13 ani, o tabără de creație care oferă un program atractiv pentru copii, ce cuprinde teatru, discuții pe diverse teme, sport, jocuri în aer liber, origami, drumeții, concursuri de creație literară, de pictură, lucru manual, chitară, șah, dans, concursuri de gătit, fotografie, jurnalism, foc de tabără etc. Această tabără constituie o soluție perfectă pentru o vacanță proactivă. Copiii, chiar și cei mai mici, au nevoie de prieteni și activități noi, de experimentarea independenței, de a-și dezvolta încrederea în sine, gândirea critică și imaginația, au susținut sesiuni de oratorie și dezbateri, și-au exersat cunoștințele de limbă străină și cele muzicale.
Participanții s-au întrecut în concursuri de creație literară, de cultură generală.