Raportul Curţii de Conturi pe 2019: Disfuncţionalităţi semnificative în judeţul Maramureş (II)

0
252
Primăria Ariniş

Management şi audit intern defectuos

Ca urmare a misiunilor de audit financiar desfășurate la cei 27 ordonatori principali de credite ai bugetelor locale, s-a constatat că la 26 de entități sistemul de control intern este parțial conform, iar la Comuna Onceşti este neconform. La Tăuții Măgherăuș și Oncești, s-a constatat neîntocmirea de rapoarte trimestriale privind urmărirea îndeplinirii programului de dezvoltare a sistemului de control intern; neimplementarea standardelor de control intern în strânsă legătură cu cele 5 componente ale controlului intern; neimplementarea de controale adecvate pentru a preveni şi detecta fraudele şi erorile în entitate; inexistenţa registrului riscurilor, nenominalizarea persoanelor responsabile de elaborarea şi actualizarea acestuia. S-au dispus măsuri pentru înlăturarea abaterilor constatate privind controlul intern/managerial.

Încasarea veniturilor bugetare, o problemă

Auditul public intern a fost exercitat doar în 15 unități administrativ teritoriale prin intermediul compartimentelor de audit intern organizate în cadrul structurii organizatorice (în cazul U.A.T.J. Maramureș, U.A.T.M. Baia Mare și U.A.T.O. Seini) sau a acordului de cooperare încheiat cu Filiala Maramureș a ACCOR (în ca­zul U.A.T.C. Ariniș, U.A.T.C. Băița de sub Codru, U.A.T.C. Bîrsana, U.A.T.C. Cicârlău, U.A.T.C. Desești, U.A.T.C. Remetea Chioarului, U.A.T.C. Re­pedea, U.A.T.C. Rona de Jos, U.A.T.C. Ruscova, U.A.T.C. Poienile de sub Munte, U.A.T.C Satulung și U.A.T.C. Strâmtura).
• Abateri referitoare la modul de stabilire, evidențiere și urmărire a veniturilor datorate bugetului local, în sumă de 1.116 mii lei, s-au identificat la șapte unități administrativ teritoriale. La U.A.T.C. Strâmtura, s-a constatat necalcularea, neevidenţierea, neurmărirea şi neîncasarea în termenul legal la bugetul local al comunei a veniturilor din vânzarea masei lemnoase pe picior în sumă de 569 mii lei. Cauza deficienţei constă în funcţionarea defectuoasă a sistemului de control intern managerial. În timpul misiunii de audit, s-a procedat la calcularea venitului din vânzarea masei lemnoase pe picior, s-a întocmit factură pentru suma de 569 mii lei, care a fost înregistrată în evidența contabilă a entită­ții. Prin decizie, s-a dispus inventarierea tuturor contractelor de vânzare-cumpărare masă lemnoasă, verificarea termenelor de încasat a sumelor, aplicarea penalităţilor prevăzute pentru neîncasarea la termenele legale a obligaţiilor stipulate în contracte, luarea măsurilor de înregistrare, urmărire şi încasare în termenele legale de prescripție a veniturilor împreună cu accesoriile aferente.
La U.A.T.C. Petrova, s-a constatat neevidențierea, necalcularea și neurmărirea încasării veniturilor aferente contractului de administrare a pădurilor aflate în proprietatea comunei Petrova, încheiat cu Direcția Silvică Maramureș, pentru anii 2018 și 2019, în sumă totală de 316 mii lei. S-au întocmit facturi pentru 316 mii lei, reprezentând venituri aferente contractului de administrare a pădurilor.

Primăria Bîrsana

• Nerespectarea reglementărilor legale privind stabilirea și evidențierea impozitului pe mijloacele de transport datorat de către persoanele fizice și juridice, în sumă de 74 mii lei, în cinci unități administrativ teritoriale. La U.A.T.C. Oncești, s-a constatat nestabilirea, neevidenţierea, neurmărirea şi neîncasarea veniturilor cuvenite bugetului local în sumă totală de 37 mii lei, reprezentând 31 mii lei impozit pe mijloacele de transport auto, la care se adaugă majorări de întârziere în sumă de 6 mii lei pentru autovehiculele înmatriculate pe raza comunei Oncești nedeclarate sau declarate eronat de proprietari la Biroul de venituri al Primăriei comunei Oncești în vederea impunerii. S-au adăugat majorările de întârziere aferente, proprietarii fiind notificați în vederea prezentării la entitatea auditată pentru clarificarea situației.
• Nestabilirea, neînregistrarea, neurmărirea și neîncasarea impozitului pe clădirile deținute de persoanele fizice și juridice în sumă de 44 mii lei, în cinci unități administrativ teritoriale. La U.A.T.C. Bîrsana, s-a constatat nedeclararea, nestabilirea, neevidenţierea, neurmărirea şi neîncasarea tuturor veniturilor cuvenite bugetului local reprezentând impozit pe clădiri persoane juridice, în sumă de 36 mii lei, la care se adaugă majorări de întârziere în sumă de 2 mii lei, în total 38 mii lei. Prin decizie, s-a dispus inventarierea tuturor construcţiilor, inclusiv cele la care s-au făcut modernizări, extinderi etc., verificarea şi actualizarea declaraţiilor de impunere întocmite de persoanele juridice care deţin clădiri pe raza comunei Bîrsana, recalcularea valorii impozabile conform prevederilor legale, stabilirea diferenţelor de impozit pe clădiri, înregistrarea în evidenţele fiscale, luarea măsurilor de încasare în termenul legal de prescripţie, împreună cu sumele accesorii.
• Neregularizarea taxelor pentru eliberarea autorizațiilor de construire la terminarea lucrărilor sau la expirarea termenului de executare prevăzut în autorizațiile de construire în funcție de valoarea reală a construcțiilor cu suma totală de 39 mii lei, la șapte entități. La U.A.T.M. Baia Mare, diferenţele de taxă din regularizarea autorizaţiilor de construire, inclusiv majorările de întârziere aferente fiind în sumă de 27 mii lei, din care încasările operative au fost de 21 mii lei. Prin decizie, s-a dispus inventarierea tuturor beneficiarilor de autorizații de construire a căror valabilitate a expirat și care nu au depus declarațiile la termenul legal; înștiințarea acestora asupra depășirii termenului de valabilitate a autorizațiilor de construire, întocmirea proceselor-verbale de recepție a lucrărilor efectuate, calcularea, înregistrarea și încasarea sumelor datorate de către aceștia sub formă de diferențe de taxă, precum și a majorărilor de întârziere aferente cuvenite bugetului local; luarea măsurilor legale în vederea încasării la bugetul local a taxelor datorate împreună cu majorările de întârziere aferente.

Abateri cauzatoare de prejudicii

Misiunile de audit au constatat prejudicii în sumă totală de 6.381 mii lei (inclusiv accesoriile aferente), din care au fost recuperate operativ 1.396 mii lei. Cele mai semnificative abateri se referă la plata lucrărilor de investiții pe baza situațiilor de lucrări în care au fost cuprinse lucrări neexecutate și recepționate, prejudiciul fiind de 2.737 mii lei. Cu ocazia misiunilor de audit, au fost identificate, la 22 de unități administrativ teritoriale, cazuri de plată fără temei legal a unor elemente de cheltuieli nejustificate cuprinse în situațiile de lucrări, respectiv: acceptarea la plată și achitarea de lucrări care nu au fost executate, includerea în situațiile de lucrări a unor cantități de materiale mai mari decât cele rezultate în urma identificărilor efectuate în teren. Din prejudiciul total de 2.737 mii lei, recuperările operative au fost de 951 mii lei.
La U.A.T.C. Ariniș, în cazul obiectivelor de investiții „Servicii de proiectare și execuție lucrări pentru realizarea stației de tratare apă potabilă și puț de alimentare pentru localitățile Ariniș și Rodina”, respectiv „Servicii de proiectare și execuție lucrări pentru aducțiune apă în localitatea Tămășești”, s-a constatat acceptarea la plată a situațiilor conținând lucrări neexecutate sau parțial executate, care au condus la plăți nejustificate de 805 mii lei. Deficiențele constatate au fost cauzate de neurmărirea lucrărilor executate și nerespectarea actelor normative prvind recepționarea lucrărilor de investiții.
La U.A.T.O. Șomcuta Mare, s-a constatat efectuarea de plăţi nedatorate în sumă de 154 mii lei, pentru elemente de cheltuieli nejustificate din situaţiile de lucrări întocmite la obiectivul de investiții „Modernizare drum comunal DC 75 – Buciumi – Hovrila – Buteasa” și plata nejustificată a sumei de 439 mii lei, reprezentând lucrări necorespunzătoare în ca­zul obiectivului de investiții „Modernizare drum comunal DC 64″ și „Modernizare străzi și drumuri comunale în orașul Șomcuta Mare”. Prejudiciul total a fost stabilit la suma de 593 mii lei, din care s-a recuperat operativ suma de 114 mii lei. Diferenţele constatate au fost cauzate de nerespectarea dispozițiilor actelor normative care reglementează modul de urmărire, verificare şi recepţionare a lucrărilor de investiții și de funcționarea defectuoasă a sistemului de control intern managerial. (va urma)
Ioan NEGRU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.