Muzeul Alexandru Duma

0
56

Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai a inaugurat, la finele lunii ianuarie, Muzeul ,,Alexandru Duma”, aflat la etajul V al clădirii universității (str. Calea Moților nr. 11). Amenajat în cadrul Centenarului UBB și dedicat Primului Război Mondial, muzeul prezintă într-un context documentar desenele artistului Alexandru Duma (1887-1916), realizate în cei doi ani petrecuți pe front ca soldat în armata austro-ungară. Alexandru Duma este considerat una dintre personalitățile distincte ale Școlii de pictură de la Baia Mare, iar caietele rămase în urma sa au atât o valoare documentară, cât și valoare artistică.
Vizitatorii care vor trece pragul noului muzeu vor afla detalii despre biografia, opera și itinerariul artistului pe front cu ajutorul unei platforme digitale create special pentru acest muzeu, vor descoperi în desenele expuse diverse aspecte ale vieții militare – de la evenimentele cotidiene din spatele frontului la momentele mai mult sau mai puțin tensionate din tranșee sau din spital – și vor putea experimenta atmosfera Marelui Război prin intermediul unui film VR inclus în expoziția permanentă a muzeului. Pe viitor, sala multimedia a Muzeului Alexandru Duma va găzdui activități destinate studenților și elevilor, precum și altor categorii de public interesate de Marele Război.
„Românii ardeleni erau, la 1916, când a intrat România oficial în luptă, obosiți de război, risipiți în patru vânturi sau îngropați sub glie, în locuri depărtate de casă, multe rămase necunoscute. Unul dintre aceștia a fost și artistul Alexandru Duma, născut lângă Baia Mare și mort de tâ­năr, în septembrie 1916. Putea să rămână pierdut și uitat printre ruinele războiului, ca atâția alții, dacă nu era artist și dacă nu avea o familie prețuitoare. Alexandru Duma, artistul format în ambianța Școlii de Pictură de la Baia Mare, îi înnobilează pe toți tinerii căzuți în lupte și le dă nume, adică îi scoate din anonimat. «Ars longa, vita brevis», spune un adagiu latin, amintindu-ne că ceea ce rămâne după scurta noastră viață pământească este creația, ope­ra noastră, adică o carte, o sculptură, o casă, un tablou. Și chiar dacă numele noastre se pierd în uitare, operele rămân pentru veșnicie. Alexandru Duma salvează de anonimat o întreagă generație, ne va aminti mereu de sacrificii și ne va îndemna la cunoașterea prezentului celor care ne-au precedat și care au construit”, a rostit în discursul său, președintele Academiei Române, acad. prof. Ioan-Aurel Pop.
Muzeul va putea fi vizitat în mod gratuit, de luni până vineri, în intervalul orar 9.30-13.30.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.