Destinaţie de weekend

0
78

În 2014 zona Mara – Cosău – Creasta Cocoșului a obținut statutul de destinație ecoturistică. Aici s-a realizat primul traseu de tip drum verde din nordul țării, ce se poate străbate cu căruţa, bicicleta sau pe jos – Drumul moștenirii maramureșene.
Traseul leagă 7 sate tradiţionale, 2 situri Natura 2000 – Igniş şi Gutâi – Creasta Cocoşului şi 7 arii protejate pe parcursul a 88 km, din care 48 km reprezintă trasee montane omologate. Din acest parcurs 53,7 % reprezintă drumuri forestiere, 9,3 % drumuri de ţară şi 37 % drumuri asfaltate.
Conform travelguideromania.com, cele 7 sate conectate, reprezentative pentru cultura maramureșeană, sunt Breb, Budeşti, Hoteni, Hărniceşti, Deseşti, Mara şi Ocna Şugatag. În fiecare din aceste sate puteţi vizita biserici din lemn, biserici specifice Maramureşului, înalte, dar înguste, cu învelitori din șindrilă. Dacă veţi intra într-o casă maramureşeană, veţi descoperi camera în care se ţin pe „rudă” – o bârnă de lemn – cergile, ştergarele şi hainele de lână sau brodate. În acest spaţiu, oamenii încă se mai îmbracă în port popular în viața lor de zi cu zi, nu numai de sărbători. Un punct atractiv e gastronomia tradiţională. „Mâncărurile sunt bazate pe carne şi lactate, mămaligă, cartofi şi fasole. Nu există masă care să înceapă fără horincă. Celebre sunt aici sarmalele cărora li se spun curechi umpluți, mămăliga cu brânză și jumări, tocana de hribi, plăcintele umplute cu brânză, cartofi și pancovele (gogoși)”, mai scrie acelaşi site.
Accesul în destinaţia ecoturistică Mara – Cosău – Creasta Cocoșului din Maramureş: din Baia Mare (oraşul are gară), 45 km pe drumul naţional DN 18 prin Pasul Gutâi; din Sighetu Marmaţiei (oraşul are gară), 15 km pe drumul judeţean DJ 184.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.