Miracolul Chinez – Noua Eră

0
151

Până în 8 februarie, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare poate fi admirată expoziția personală de artă fotografică itinerantă „Miracolul Chinez-Noua Eră” a artistului fotograf Tudorel Ilie din Baia Mare.
Este o expoziție-eveniment care își propune să promoveze în rândul iubitorilor de artă și cultură din țară și din străinătate marile realizări din ultimii ani ale poporului chinez prieten, devenite în prezent adevărate repere ale dezvoltării mondiale la începutul secolului XXI. Turneul național al acestei expoziții va parcurge toate regiunile istorice ale României, ajungând apoi și în străinătate, în muzee și alte instituții de cultură.

China în imagini fotografice

Publicul din România are ocazia să vadă în această expoziție și să aprecieze la adevărata valoare această extraordinară dezvoltare a țării prietene China în drumul ei spre un viitor al dezvoltării durabile fără precedent în istoria omenirii. Expoziția personală de artă fotografică „Miracolul Chinez – Noua Eră” prezintă într-un număr de 50 de lucrări de artă fotografică de mari dimensiuni, o selecție a celor mai importante fotografii realizate de către artistul fotograf Tudorel Ilie pe parcursul deplasării efectuate în R. P. Chineză cu ocazia „ Festivalului Fotografiei Româ­nești în China”, ediția a IV-a, 2019.
„Așa cum artiștii chinezi au promovat frumusețile României în China, avem și noi artiștii români datoria să facem cunoscute publicului din România frumusețile și cultura Chinei, în special dezvoltarea fără precedent pe care civilizația chineză o are în ultimii treizeci de ani. Scopul expoziției este să facă cunoscute publicului larg valorile Chinei recunoscute pe plan mondial, care îi diferențiază cultural pe chinezi de alte popoare, mai ales acum când are loc un amplu proces de globalizare și de nivelare a valorilor pe plan mondial. Această selecție foto se dorește a fi doar o primă impresie fotografică despre universul și cultura multimilenară chineză văzută din nordul spre sudul Chinei”, spune artistul fotograf, Ilie Tudorel.

Minuni arhitecturale

Minunile arhitecturale moderne au impresionat artistul tot atât de mult ca și prezența influențelor tradiționale în viața trepidantă a uriașelor orașe chinezești. Conservarea tradițiilor și eforturile încununate de succes de a le transpune mai departe în viața de zi cu zi a poporului chinez reprezintă un exemplu de bune practici pentru alte popoare din lume, inclusiv pentru români, pentru păstrarea și cultivarea identității naționale, în condițiile diversită­ții culturale mondiale.
Pornind de la fotografiile ce surprind „Marele Zid Chinezesc”, care încă din antichitate reprezintă o culme a creației umane și ajungând la fotografiile ce ne arată ritmul accelerat de dezvoltare actuală al Chinei, expoziția este mai ales o frescă a realizărilor majore care fac din China de azi o superputere economică mondială. Majoritatea fotografiilor reprezintă peisaje urbane din marile orașe Beijing (capitala R. P. Chineze), Shanghai, Zhuhai, Macao (R.A.S.) și Hong Kong (R.A.S.). Toate aceste mari orașe se numără printre cele mai dezvoltate orașe din China și chiar din lume, având o populație totală de peste 60 milioane de locuitori. Fotografiile de arhitectură surprind cladirile futuriste ale zgârie-norilor prezenți în orizontul citadin actual al Chinei în „Noua Eră”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.