La sala nouă de evenimente dintre Cicîrlău și Ilba, în sîmbăta dintre Crăciun și Anul Nou, s-au adunat două sute de nuntași și vreo 50 de copii ai lor, pentru a sărbători nunta Jesicăi cu Toti și botezul fiului lor, Zeus. Nu a fost ca pe vremuri, cînd nunțile se făceau în șură și mai apoi în sala căminului cultural din sat.
Azi, Uniunea Europeană interzice reuniunile publice cu mîncare preparată de socăcițe, de teama unor toxiinfecții alimentare, așa că proaspăt veniții din Franța au închiriat sala cu 400 de locuri atît pentru nunta de zi, cum se spune, cît și pentru botez. Copiii au dominat evenimentul, avînd un loc al lor de joacă, un pictor care le-a pictat fețele, supraveghetori de joc, baloane sub formă de săbii sau flori și două personaje de desene animate, Mikey Mouse și Minnie, doi actori mascați, care au antrenat jocurile. Copiii s-au menținut o vreme în colțul lor, unde era și o masă cu dulciuri (candy bar), dar dorința de a explora a fost mai puternică, așa că spațiile dintre mese și ringul de dans au devenit piste de concurs auto pentru mașinuțe și trotinete, cu inerente ciocniri, prevăzute de altfel, căci caroseriile erau cauciucate. S-a întîmplat un singur „accident”, doi pici s-au luat la ceartă pentru o șicanare în trafic, iar cel mai mic l-a tras pe cel mai mărișor de cravată, era cît pe aci să-i rupă elasticul… În cele din urmă, s-au împăcat cu două bomboane gumate.
Mirii, Jesica Goja și Torsten Torz, au dansat în brațe cu fiul lor, Zeus, care a acceptat fără plînsete să fie în centrul atenției și a suportat atacul luminilor de discotecă, al aparatelor de fotografiat și al camerelor video, plus dedicațiile muzicale, cîntăreața Năstăcuța Iuga fiind determinată să cînte de mai multe ori refrenul piesei „O lume minunată”, pentru a prelungi bucuria pruncilor adunați în jurul ei, pe ringul de dans.
Nunta s-a desfășurat după toate regulile, cu staroste la casa miresei, ceterași locali, cununie religioasă, botez creștinesc, coloană de mașini claxonînd după limuzina înstruțată, pahare de șampanie la sala de nunți și orchestra Iuga, care a cîntat melodii de dans pentru toată lumea, inclusiv roatele chiorene, și dedicații cu cîntece de petrecere, în care tinerii bărbați s-au adunat în cerc și au chefuit împreună, cu mîinile prinse pe după umeri, ca într-o fărtăție adevărată.
Servirea bucatelor și a băuturilor a fost făcută de 12 ospătari în livrele albe, iar meniul a cuprins multe brînzeturi și legume, fiind preferată carnea de rață și vită. Lungile reprize de dans au stîrnit foamea și setea, dar puțini au băut pălincă și vin de roșcă de Cicîrlău, cei mai mulți preferînd băuturile fără alcool, fiind … cu copil la bord. Darurile n-au fost anunțate de staroste, ci banii au fost puși în plic, la plecare. Ca omul pățit, am făcut un calcul și am conchis că pentru noua familie formată era mai bine pe vremuri, cînd la o nuntă mare se adunau bani „de-o Dacie”. Azi, mirii sînt deja porniți în viață și doresc doar o nuntă ca-n poveste, sau, dacă vreți, ca-n filme!