Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a efectuat o nouă campanie de cercetări la situl arheologic de la Oarța de Sus, punctul “Măgura” (com. Oarța de Jos, jud. Maramureș). Fondurile necesare cercetării arheologice au fost asigurate de muzeul băimărean și Asociația Culturală Omnis Barbaria (Baia Mare).
Cercetările din acest an au vizat panta sud-vestică a Dealului Măgura. În această zonă, în urma măsurătorilor magnetometrice efectuate în 2013, s-a conturat un posibil sistem de fortificație.
În acest an (2019) s-a trasat o secțiune de 15 x 1,5 m în care a fost surprins un șanț cu o lățime de 4,8 m, ceea ce atestă, pentru prima dată documentat arheologic, existența unei fortificații din perioada dacică. Confirmarea unui sistem de fortificație din perioada dacică, prin cercetări arheologice, este deosebit de importantă pentru istoria regională, deoarece, deși se afirma în literatura de specialitate existența pe Dealul Măgurii a unei fortificații dacice, elemente ale acestei fortificații (val și șanț) nu au fost surprinse până în acest an în urma cercetărilor din anii anteriori (1969-1970, 1985-1986, 2017-2018). Cercetările vor continua și în anii următori. În campania din anul 2020 se are în vedere investigarea zonei aflate la nord-vest de șanțul identificat în acest an, unde este de presupus existența unui sistem de palisadă și a unui posibil al doilea șanț aparținând fortificației dacice de pe platoul Dealul Măgura.