– sărbătoarea Sfântului întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, trei ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin și Ziua Tinerilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului –
Vineri, 27 decembrie 2019, a treia zi de Crăciun, când Biserica Ortodoxă Română sărbătorește pe întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, în fruntea unui mare și ales sobor de preoți și diaconi.
Sfânta Liturghie Arhierească
Din soborul de 26 de preoți și 12 diaconi au făcut parte Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, vicar eparhial la Arhiepiscopia Sibiului, Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc și starețul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic și misionar, Pr. Dr. Vasile Augustin, vicar eparhial, Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Pr. Cristian Ștefan, consilier eparhial cultural și comunicații mass-media, Pr. Virgil Jicărean, consilier pentru patrimoniu sacru și pictură bisericească, Pr. Milan Bălan, consilier eparhial al sectorului teologic educațional, Pr. Andrei Pop, inspector eparhial, Pr. Daniel Tirean, inspector financiar intern, cei 8 protoierei: Pr. Fabian Coroian – Baia Mare, Pr. Ioan Socolan – Satu Mare, Pr. Vasile Aurel Pop – Sighetu Marmației, Pr. Dr. Florin Stan – Lăpuș, Pr. Mihai Chira – Vișeu, Pr. Florian Mocanu – Carei, Pr. Nicolae Petruș – Chioar, Pr. Marcel Malanca – Oaș, Pr. Viorel Bud, slujitor al Catedralei, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector pentru religie, Pr. Gabriel Coza, directorul Liceului „N. Steinhardt” din Satu Mare, Pr. Mircea Filip, consilier eparhial pentru probleme de tineret la Arhiepiscopia Parisului și responsabil cu taberele la Mitropolia Ortodoxă a Europei Ocidentale și Meridionale, Pr. Dr. Adrian Roșca, medic la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București, Pr. Vasile Cozma din Rozavlea Centru, Pr. Alin Coste din Rozavlea Șesu Mănăstirii, și 12 arhidiaconi și diaconi.
Cuvântul de învățătură
Vast, folositor și plin de învățăminte creștine a fost cuvântul de învățătură rostit de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin în fața credincioșilor în această zi deosebită, de mare sărbătoare. Întâistătătorul Eparhiei a vorbit despre înființarea diaconiei, pe vremea Sfinților Apostoli, și despre rolul diaconilor în Biserică:
„Urmăm predaniile Sfinților Apostoli și exact în modelul pe care ni-l descrie cartea „Faptele Apostolilor” suntem și noi astăzi. Poporul, comunitatea, la îndemnul Sfinților Apostoli, au ales întâi pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, bărbat plin de putere și de Duh Sfânt, un om curat ca un înger, puternic în cuvânt și drept în faptele lui, model pentru tinerii din vremea sa, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Pe Ștefan l-au ales întâi. Pe Prohor, pe Nicanor, pe Timon, pe Parmena, pe Filip și pe Nicolae, prozelit din Antiohia, i-au ales după aceea. I-au ales pe toți, i-au adus ca tineri de cinste, probați, tineri deosebiți, tineri capabili, cu slujirea aceea cinstită și frumoasă, i-au așezat în fața Apostolilor, iar ei, rugându-se, și-au pus mâinile peste ei, adică i-au hirotonit în treapta diaconilor. Deci, după Apostoli, primii au fost diaconii. Apoi au fost hirotoniți preoții și episcopii. Apostolii au împlinit o nevoie. Arhidiaconii sunt frumusețea Bisericii lui Hristos. Așa a fost ales Sfântul Arhidiacon Ștefan. Rolul lor s-a intensificat și s-a amplificat, s-a diversificat. Ei predicau. Sfântul Apostol și Arhidiacon Ștefan întâiul Mucenic a fost bărbat plin de putere, puternic în cuvânt și în faptă și predica adevărul Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Toți diaconii și predicau, pentru că era nevoie de vestirea adevărului și a cuvântului lui Dumnezeu și de răspândire a adevărului că Iisus Hristos s-a întrupat de la Duhul Sfânt din Fecioara Maria, că a adus Evanghelia, vestea cea bună, că în cele din urmă a pătimit, s-a răstignit, a murit, a Înviat a treia zi și s-a înălțat la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui, de unde iarăși va să vină cu slavă să judece viii și morții. Ei botezau. Se botezau foarte mulți creștini. Ei duceau Sfânta Împărtășanie acasă la cei bolnavi.”
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin le-a vorbit apoi credincioșilor despre ducerea lui în afara sinagogii, în afara cetății și uciderea cu pietre a Sfântului Arhidiacon Ștefan, despre cum a mărturisit Sfântul Ștefan că vede cerurile deschise și pe Iisus Hristos stând de-a dreapta Tatălui.
Polihroniu
După Sfânta Liturghie, a fost oficiat un polihroniu de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preasfințitului Părinte Episcop Iustin în cei trei ani de când este Întâistătător al Eparhiei și în cei 25 de ani de când a fost hirotonit Arhiereu și pentru ajutor de la Dumnezeu în anii care vin.
Trei ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin
Despre momentul întronizării Preasfințitului Părinte Episcop Iustin a vorbit Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhireu-Vicar, care a făcut referire la cei trei ani trecuți de la momentul întronizării, cu referiri și la cei 25 de ani de Arhierie, care s-au împlinit în 17 aprilie anul acesta.
Cu această ocazie, sectorul economic și cel cultural i-au pregătit și tipărit un album ilustrat cronologic cu 656 de fotografii alb-negru și color, în 416 pagini, care cuprinde cele mai reprezentative momente ale activității de 25 de ani de arhirie. Albumul a fost prezentat de Pr. Dr. Cristian Ștefan, consilier cultural al Episcopiei, care s-a îngrijit de apariția lui. Fotografiile au fost realizate, de-a lungul anilor, de Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic al Episcopiei.
Ziua tinerilor din Eparhie
Al treilea moment important al zilei a fost legat de activitatea tinerilor din Eparhie, coordonată de inspector pentru catehizarea tineretului Arhid. Vlad Verdeș împreună cu responsabilii pentru catehizarea tineretului de la cele 8 protopopiate.
De departe, cea mai importantă activitate din anul trecut a fost cea intitulată „Drumul Catedralelor de Lemn ale Maramureșului”, un proiect vast, cu participarea a 50 de tineri din ASCOR și ATOCEM, care au străbătut, timp de 5 zile, un drum lung de 200 km în căruțe trase de cai, pe traseu fiind vizitate 16 biserici monument istoric din lemn din județul Maramureș, la fiecare biserică fiind oficiat un parastas pentru pomenirea ctitorilor și preoților slujitori de-a lungul timpului, iar la plecare a fost luat, în urne speciale, din lut, pământ din jurul Sfintelor Altare, adus și depus în această zi, într-un cadru de lemn în formă de poartă maramureșeană, amplasat în Muzeul Episcopiei de la Catedrala Episcopală.
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat poarta și urnele așezate în muzeu, în prezența tinerilor care au luat parte la eveniment. A fost un moment de rememorare a traseului parcurs și a unor amintiri frumoase.
Tot cu această ocazie, au fost distinși cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” și Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” Ciprian Bohotici, realizator la Trinitas TV, și preoții coordonatori ai activităților cu tinerii din cele opt protopopiate.
Cei care s-au implicat în organizarea proiectului „Drumul Catedralelor de lemn ale Maramureșului” au primit plachete.
Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”