De mai bine de cinci decenii, municipiul Sighetu Marmației se remarcă prin organizarea Festivalului de Datini și Obiceiuri de iarnă „Marmația”, eveniment care, în 2019, a ajuns la cea de-a 51-a ediție.
În organizarea Consiliului Județean Maramureș, Consiliului Local și Primăriei Sighetu Marmației, Centrului Cultural și Muzeului Maramureșean Sighetu Marmației, festivalul – care a început în 12 decembrie și s-a încheiat în 28 decembrie – a fost o adevărată reușită. Străzile din Sighet au devenit neîncăpătoare pentru mulțimea de participanți.
Vineri, 27 decembrie, de la ora 9.30, în centrul orașului a fost organizat Târgul de artă populară, deschiderea propriu-zisă a evenimentului având loc la ora 12, pe platoul din fața Primăriei Sighetu Marmației, odată cu primirea pluguşorului şi a colindătorilor din Vadul Izei şi Valea Stejarului. La festival au fost prezenți, alături de primarul Horia Scubli, vicepreședintele CJ, Ioan Doru Dăncuș, consilierii județeni Gheorghe Mihai Bârlea, Nicolae Mișulec și Gheorghe Grad, consilieri locali din Sighetu Marmației, dar și fostul prefect de Maramureș, Vasile Moldovan.
În intervalul 12.15 – 13.30, localnicii și turiștii prezenți la Festivalul de Datini și Obiceiuri de iarnă „Marmația” au putut admira alaiul datinilor de iarnă, alături de ansambluri folclorice din Maramureş, din ţară şi din străinătate.
Îmbrăcaţi în frumoasele straie reprezentative zonei din care provin, participanţii s-au deplasat pe traseul strada Iuliu Maniu, Colegiul Național Pedagogic „Regele Ferdinand”, str. Dr. Ioan Mihaly de Apșa, strada Bogdan Vodă, clădirea Primăriei și a Pompierilor, cu întoarcere pe strada Traian – Piața Libertății, până la Complexul “Curtea Veche”.
Între orele 15-17, pe scena în aer liber amenajată în centrul oraşului a avut loc spectacolul de datini și obiceiuri de iarnă.
Acțiunea a continuat, între orele 17-21, pe aceeași scenă, cu momentul artistic „După datini colindăm!”, cu obiceiuri de iarnă prezentate de formaţiile şi grupurile de colindători din străinătate, participante la festival, și de Ansamblul „MARA”.
Seara s-a încheiat cu un recital de colinde interpretate de Nicolae Furdui Iancu, Tudor Furdui Iancu și taraful „Crai Nou”. Festivalul de Datini și Obiceiuri de iarnă ”Marmația” a fost un proiect cultural prioritar al Consiliului Județean Maramureș, finanțat cu suma de 100.000 lei.