De Crăciun, în 26-29 decembrie şi de Anul Nou, în localităţile: Cupşeni, satul Ungureni, Libotin, Suciu de Jos şi Groşii Ţibleşului, se mai păstrează şi astăzi un obicei vechi, care îşi are rădăcinile în precreştinism, numit “Verjelul”.
Turiştii prezenţi în judeţul Maramureş în perioada sărbătorilor de iarnă, din acest an, au participat în zonele unde s-a organizat “Verjelul”, o sărbătoare obştească la care participă feciori şi fete de măritat din sat.
Scopul iniţial era încheierea de căsătorii în cîşlegile care tocmai debutau. Cu această ocazie, feciorii se adunau cu o săptămînă înainte şi se sfătuiau unde se va ţine verjelul, precum şi ce muzicanţi să aducă. Apoi, chemătorul mergea din casă în casă, unde erau fete de măritat, pentru a le invita la verjel.
Astăzi, nu peste tot se mai păstrează practicile rituale de odinioară, şi chiar dacă s-a redus la o simplă petrecere, un bal ţărănesc cu mîncare şi băutură la căminul cultural, Verjelul face parte din viaţa comunităţilor.
“Foaie verde busuioc v-aşteptăm cu drag la joc. /Verjelul de pe la noi, se joacă doi cîte doi. / La Cupşeni şi pe la Suci, unde vrea inima te duci”.