“Ne facem bine”, o antologie de fapte extraordinare

0
172

România, te iubesc
Într-o Românie aflată în “depresie naţională”, după cum remarca editorul şi scriitorul Gabriel Liiceanu, mai există şi altfel de oameni care încearcă să sădească sămânţa binelui pe unde trec. Sunt oameni simpli, fireşti care au înţeles că trebuie să iasă din confortul de zi cu zi şi să dăruiască semenilor un strop de bucurie. Despre aceste “personaje” care par desprinse din nişte poveşti de mult apuse au scris jurnaliştii de la una din cele mai de succes emisiuni de televiziune, “România, te iubesc”. “Eroi” din mass-media naţională au adus în atenţia telespectatorilor, eroi din viaţa de zi cu zi, care trăiesc lângă noi şi care, de cele mai multe ori trec neobservaţi. După ce au apărut pe micul ecran, aceste exemple pozitive au fost incluse într-un volum, apărut la Editura Humanitas, “Ne facem bine”. Volumul a fost lansat şi în Baia Mare, la biblioteca Centrului Universitar Nord Baia Mare, în prezenţa reporterilor de la emisiunea difuzată duminică de duminică la Pro Tv.

Relatări despre “oameni care s-au pus în slujba binelui”

La evenimentul de la biblioteca universităţii, atmosfera a fost una caldă, prietenească. Jurnaliştii au adus în faţa celor prezenţi câteva dintre întâlnirile care i-au marcat, unele fiind incluse în carte. Alex Dima a amintit că are o legătură aparte cu Maramureşul. Aici a cunoscut un om ce avea să îi schimbe viaţa, după cum mărturiseşte ori de câte ori are ocazia. În acest spaţiu l-a cunoscut pe bătrânul cu inimă de copil, pe sfântul maramureşenilor, ÎPS Justinian. I-a fost teamă de această întâlnire pentru că aflase că arhiepiscopul vede prin tine.
“L-am întâlnit aici pe Înaltul Justinian. Întâlnirea aceea m-a marcat. Cu el am început o serie de materiale pe care le difuzez în ziua de Înviere când oamenii sunt acasă împreună cu familia. Prima poveste a fost cu ÎPS Justinian şi Mănăstirea Ro­hia. De acolo am rămas cu foarte multe poveşti, în special cu o vorbă. Îmi spunea Înaltul bătând cu pumnul în masă, în apartamentul său de aici din Baia Mare că trebuie să înţelegem odată să ne facem fiecare dintre noi, datoria acolo unde suntem. Şi am rămas cu acest lucru”, a mărturisit Alex Dima.
Reporterul mai adaugă că, la fiecare poveste, jurnaliştii râd şi plâng cu cei împreună cu care realizează materialele jurnalistice. “Vorbim de oameni de bine. Sunt oameni care s-au pus în slujba binelui, îşi fac profesia foarte bine. Pe de altă parte, sunt oameni care îi ajută pe cei din jurul lor. E o datorie să vorbim despre aceşti oameni. E nevoie să îi cunoaştem pe aceşti oameni, iar exemplul lor să fie urmat. Trebuie să îi ajutăm să continue poveştile. De exemplu, tabăra pentru copiii bolnavi de cancer, MagiCamp, spitalul pentru copii bolnavi de cancer de la Marie Curie, casa Share. E o carte scrisă cu mult suflet. Asta e şi reţeta succesului emisiunilor noastre: sufletul pe care noi îl aşezăm în poveştile noastre pentru că noi râdem şi plângem cu aceşti oameni, iar poveştile nu le dăm la televizor şi gata: uităm de ele, ci în unele ne implicăm şi le ajutăm să continue”, a mai spus Alex Dima.

“Societatea româ­nească se va face bine când se va raporta la astfel de oameni”

Jurnaliştii din echipa “România, te iubesc” cred cu tărie că societatea românească se va vindeca în momentul în care vom urma exemplul acestor oameni. “Jurnalistul e şi un formator de opinie, dar mai presus de toate e om. Societatea românească se va face cu adevărat bine când se va raporta la astfel de oameni. Românii au nevoie de modele şi toţi cei care în acest moment fac lucruri remarcabile, sădesc sămânţa binelui sau pun România pe harta mondială sunt oameni care fac bine peste tot în lume. Sunt oameni care tac şi fac, vor să iasă din zona lor de confort şi să ne dea o lecţie că în România se face bine”, a precizat Rareş Năstase.
Toţi din echipa TV au vorbit despre poveştile lor aşternute în scris, după ce au fost prezentate pe micul ecran. Fiecare interviu, fiecare relatare lasă urme adânci în sufletul cititorilor, aşază dorinţa ca la rândul tău să mişti lucrurile într-o direcţie pozitivă. Interesant este faptul că jurnaliştii Paula Herlo, Rareş Năstase, Cosmin Savu, Paul Angelescu şi Alex Dima vorbesc cu optimism despre viitorul României. Ei sunt convinşi că generaţiile care vin din urmă vor schimba societatea în bine. Totul depinde de fiecare dintre noi, ca în jur să se schimbe ceva. Cei prezenţi la lansarea de carte au intrat în dialog cu jurnaliştii pe care i-au numit “eroii” lor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.