„Mândră-i sara de Crăciun”

0
57

Momente înălțătoare, care provoacă mari emoții spectatorilor, se petrec în fiecare an la Concertul de colinde pe care îl susțin elevii Liceelor „George Pop de Băsești”, patronate de Fundația „Sfântul Anton de Padova” din Ulmeni, președintă Prof. Aurora Pușcaș. Așa s-a întâmplat și anul acesta, în urmă cu câteva zile, când a avut loc Concertul de colinde intitulat „Mândră-i sara de Crăciun”. O manifestare cultural-artistică model, cu de toate: colinde, teatru religios, obiceiuri din postul Crăciunului, de Crăciun și de după, cântece deosebite, toate într-un scenariu frumos realizat și într-un decor ca de mare sărbătoare, cum este Nașterea Domnului sau Crăciunul.

Cuvântul doamnei președinte Aurora Pușcaș

Cuvânt de salut al președintelui Fundației „Sfântul Anton de Padova” Ulmeni, doamna prof. Aurora Pușcaș, a deschis evenimentul în cuvinte alese, de suflet, pentru a intra în atmosfera Concertului de colinde „Mândră-i sara de Crăciun”:

„Dumnezeu Tatăl, din iubire pentru noi, oamenii, L-a trimis pe Unicul Său Fiu să Se Nască în Betleemul Iudeii, ca să aducă Legea cea nouă, Legea iubirii, și ca să ne mântuiască. Iubirea este cel mai frumos și mai rodnic sentiment pe care îl nutresc oamenii. Pătrunși de spiritul Crăciunului și de iubirea față de Pruncul Iisus, a noastră unii față de alții, și de parfumul cetinii de brad, de ecoul colindelor, de aroma caldă a cozonacului și, după experiența mirifică a atâtor extraordinare concerte de colinde organizate de noi din 1996 și până acum, suntem aici împreună într-o comuniune spirituală de suflet, ca să vestim și să ne bucurăm că acum mai bine de 2000 de ani ni S-a Născut Mântuitor. De aceea, vă spun „Bine ați venit!” la cea de a XIV-a ediție a Concertului de colinde „Mândră-i sara de Crăciun”.

Totodată, vă mulțumesc că ați ales să ne fiți alături în această frumoasă după amiază și să trăim cu minunații noștri colindători clipe unice, de mare sărbătoare și de aleasă înălțare sufletească. Să-I facem cu iubire loc în ieslea sufletelor noastre Pruncușorului Iisus și să ne lăsăm în compania celor mai frumoase colinde și obiceiuri strămoșești pregătite cu atâta suflet de dragii noștri elevi îndrumați de inimoșii lor dascăli. Îl rugăm din toată inima pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască har și dar divin în sufletele și în familiile dumneavoastră, în casa fiecăruia, precum în Sfânta Familie din Nazaret, să vă bucurați de belșug, de sănătate, de fericire, împreună cu toți cei dragi. Crăciun fericit! La mulți și binecuvântați ani!”

Au mai adresat cuvinte „gazdelor” primarul Lucian Morar, Denisa Buda, președintele Consiliului Școlar al Elevilor, Ionela Sabadâș, președintele Consiliului Reprezentativ al Părinților la Liceul din Ulmeni.

Licee profund creștine

Pe parcursul a mai bine de trei ore, s-au perindat prin fața spectatorilor, pe care îi numim „gazde”, așa cum se numesc spectatorii la colindat, pentru care, de fapt, este organizată colinda, trupele de elevi de la Liceele „George Pop de Băsești” din Ulmeni, unde își are sediul Fundația „Sfântul Anton de Padova”, Baia Mare, Sighetu Marmației și Vișeu de Sus.

Toți elevii au venit îmbrăcați în frumoasele lor straie populare, inclusiv profesorii, actanți unii dintre ei, împreună cu elevii, îmbrăcați tradițional. În acest mod, este vorba de mult respect față de tradițiile noastre creștine, de mult respect față de costumul popular, fiecare din ele fiind, în parte, un tezaur de artă populară, de mult respect față jocul scenic, făcut fără improvizații și cu o mare doză de realism, fără prețiozități, dar înainte de toate este vorba de a cinsti, cu toată ființa, sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. Că de asta vorbim.

În multe școli și chiar licee din țară și, poate, și în unele din județ, mai există unii elevi care nu pot să răspundă corect la întrebarea „Ce sărbătorim la Crăciun?”, iar aici, în Maramureș, la Liceele „George Pop de Băsești”, fiecare elev poate răspunde cu mare precizie la această întrebare, pentru că aici religia își are locul ei de cinste în tot ceea ce se face în timpul orelor de dus și în afara lor. Asta, pentru că Fundația „Sfântul Anton de Padova” este, în primul rând, o fundație creștină, are o conducere tot creștină, liceele au conduceri  care respectă cele sfinte, cadrele didactice sunt buni creștini, iar elevii nu pot să fie decât niște tineri care iubesc biserica și au respect față de valorile religioase. Iată încă un motiv pentru care Liceele „George Pop de Băsești” sunt foarte apreciate și căutate de elevi și părinții lor: pentru că aici elevii primesc o educație corectă din punct de vedere al valorilor sociale, știu să se poarte, cu alte cuvinte, sunt bine crescuți. I-am văzut și mi-am întărit convingerea despre acest lucru de fiecare dată când am fost spectator la diferite activități, pentru că ce este important în ziua de azi să îți dai copilul la o școală în care știi că învață cum să se poarte în societate, fără a urma, involuntar, atâtea exemple negative câte există în jur.

Este suficient doar să amintim că la Liceul „George Pop de Băsești” din Ulmeni există o încăpere specială, la parter, care are destinația de capelă, amenajată și împodobită cu tot ce trebuie, cu hramuri, „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Anton de Padua”, cu iconostas, cu pictură bisericească, cu icoane, o încăpere în care oricare dintre elevi poate să meargă să se roage în taină, în intimitatea sa, fără ca ceilalți să îl vadă și să îi distragă atenția. Cred că este singurul liceu din județ și printre puținele din România, în afară de seminariile și liceele confesionale, care au o capelă proprie în incintă.

Și mai este ceva ce nu se întâmplă în altă parte: elevi și profesori, conducerea, toți cei implicați în activitatea Liceelor „George Pop de Băsești” vorbesc de „Marea Familie a Liceelor George Pop de Băsești”, de familia fiecărui liceu în parte, semn că aici educația se petrece în mod familial, că la liceu este prelungirea educațională a celor șapte ani de acasă sau, mai exact, a celor șase ani, că acum vorbim și de clasa pregătitoare. Mă întreb retoric: unde se mai întâmplă așa ceva în țara românească?

 Colindele

Nu întâmplător, titlul concertului de colinde a fost intitulat „Mândră-i sara de Crăciun”, pentru că, prin spectacolul prezentat, asta s-a urmărit: să se aducă în fața „gazdelor” și colegilor de liceu măreția serii de Crăciun, vestea Nașterii Pruncului Iisus într-o iesle sărăcăcioasă din  Betleemul Iudeei, alături de dobitoace, cu toată încărcătura ei emoțională care însoțește evenimentul Nașterii Mântuitorului, Care a venit ca să izbăvească lumea de păcate. Iată cum Nașterea Împăratului lumii, prezisă de proorocii Vechiului Testament, nu este un eveniment pe măsura Dumnezeului nou venit pe pământ, ci se întâmplă mai modest decât nașterea unui fiu al îngrijitorilor de animale, care nu se naște în iesle, ci în casă, dar care Naștere a fost vestită prin semnele cerului. Aceasta este taina serii de Crăciun, a serii prin care an de an colindătorii vestesc că se va Naște sau s-a Născut Fiu Mântuitor. Și elevii Liceelor „George Pop de Băsești” au reușit ca să redea, prin programul lor, această minune unică, ce marchează veacurile de peste 2000 de ani și este irepetabilă, atmosfera unei seri creștine de Crăciun.

Și au intrat în scena din sala „George Enescu” elevii Liceului „George Pop de Băsești” Ulmeni: colinde interpretate în limba română, franceză și engleză, sub îndrumarea profesoarelor de muzică Andrada Ioana Luca și Alexandra Maria Covaciu. O interpretare impecabilă, lucru remarcat și de directorul adjunct prof. Valer Dumitraș. Nu au lipsit de la liceul din Ulmeni nici elevii clasei I, cu un moment inedit de colinde, sub îndrumarea învățătoarei Lavinia Lazăr, precum nici băieții de liceu, care au venit cu Viflaimul, într-o interpretare deosebit de agreabilă și naturală, cu o costumație bine gândită.

Nu s-au lăsat mai prejos nici elevii Liceului „George Pop de Băsești” din Baia Mare, cu un program pregătit de prof. dr. Dana Covaci, director, și prof. Ana Ciobotaru, care au primit aplauze la scenă deschisă.

Colindătorii Liceului „George Pop de Băsești” din Vișeu de Sus au venit cu cele mai frumoase colinde tradiționale din Maramureșul Voievodal, interpretate în așa fel încât fiecare persoană prezentă în sală parcă se găsea în seara de Crăciun, atât de autentice și emoționante au fost colindele aduse parcă pe aripile îngerilor, al căror merite revin nu numai interpreților, ci și prof. Ana Andreica, directorul liceului, instructorul lor. Au răsunat colindele „Deschide, gazdă, ușa!”, „Ce vedere minunată!”, „Pe strada din Viflaim” și „După datini colindăm”, dar și sceneta „Capra”, un obicei mult gustat de gazdele colindătorilor din zonă și nu numai.

Maratonul colindelor a fost încheiat de elevii Liceului „George Pop de Băsești” Sighetu Marmației, în frunte cu directorul lor, prof. Ioan Codrea. Colinde, Jocul Moșilor, alte obiceiuri de Crăciun au fost ingredientele cu care au sosit la Ulmeni colidătorii sigheteni, care au creat o atmosferă de sărbătoare aleasă.
Felicitări tuturor colindătorilor și îndrumătorilor lor!

Sosirea Moșului!

Momentul culminant al Concertului de colinde a fost venirea Moșului Crăciun! El a venit cu cadouri pentru fiecare colindător, pentru fiecare participant la Concertul de colinde „Mândră-i sara de Crăciun!”, pentru ca datina să fie împlinită.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.