Ansamblul „MARA” – mereu tânăr!

0
105

La Centrul Cultural Sighetu Marmației a avut loc un Spectacol de Gală susținut de tânăra generație de dansatori, solista Anghelina Timiș Lungu, Ileana Matus, Viorel Bledea, Ioan Dunca, Daiana Chira, Alexandra Șofron, Raluca Covaci – câștigătoarea din acest an a Marelui premiu și a „Trofeului Viorel Costin”, și Grupul vocal de fete MARA – pregătit de Ileana Matus.
Orchestra dirijată de Mihai Chiș, alcătuită din instrumentiști de valoare, unii vechi membri ai ansamblului, a avut o prezență artistică deosebită, atât în spectacolul de gală, cât și la concursul de interpretare a cântecului popular din cadrul proiectului TRADIȚIE ȘI CONTINUITATE, ediția a III-a.
Carmen Sorocan a fost prezentatoarea spectacolului, scenariul și regia fiind asigurate de Dorel Todea.
Spectatorii care au umplut locurile din sala de spectacole, neîncăpătoare pentru asemenea evenimente artistice de valoare, au răsplătit cu aplauze artiștii care au evoluat la un nivel artistic deosebit. A fost un „spectacol – eveniment artistic”, cei care nu l-au văzut au pierdut ocazia să participe la un moment excepțional, o demonstrație de talent, dăruire, valoare, o dovadă a păstrării, valorificării și transmiterii tezaurului folclorului maramureșean.
Realizatorii acestei performanțe sunt: Gheorghe Rednic – coregraf, Mihai Chiș-dirijor, Ileana Matus – coordonator artistic și Ioan Dorel Todea, manager.
În cei cincizeci și unu de ani de la botez, ansamblul a primit în permanență infuzie de tinerețe.
Prof. Gheorghe Petrovai coregraf, a fost cel care a dat numele și a constituit Ansamblul „MARA”, au urmat ca instructori: Dragomir Ignat, Gheorghe Pop, Ioan Ardeleanu-Pruncu, Echim Vancea, Victorița Costelnic, Gheorghe Rednic și mai ales marele maestru coregraf Gavril Ghiur, sub conducerea căruia ansamblul a cunoscut cea mai înaltă treaptă a interpretării artistice.

După marile succese de dinainte de 1989 și plecările în străinătate de după, favorizate de condiții de conjunctură, a urmat (așa cum s-a întâmplat în toate domeniile vieții din România) o perioadă de ușoară scădere a activității. Managerilor Centrului Cultural le-a revenit sarcina de a asigura continuitatea activității Ansamblului „MARA” și readucerea lui în prim-planul vieții cultural-artistice. În acest context s-au organizat, an de an, spectacole prin care s-a marcat festiv ansamblul, noi spectacole la sediu, în județ, în țară și mai puțin în ultima vreme, în străinătate (cu toate că a primit invitații, chiar de la nivel de ambasade ale României, dar nu a primit sprijinul financiar solicitat ). A fost reînnoită garderoba ansamblului, achiziționându-se costume și accesorii noi.
Acum din ansamblu fac parte tineri (unii adolescenți) care dansează din pasiune, din dragoste pentru dansul popular, din dorința de a învăța sau de a se perfecționa în dansul maramureșean. În ultimii ani, Ansamblul „MARA” a participat la turnee în: Lausanne – Elveția, Viena și Wiener Neustadt – Austria, Kiev, Cernăuți, Biserica Albă- Ucraina (fie în formulă completă fie în grup restrâns), a reînceput să câștige premii la concursurile la care a participat în țară, a fost invitat la diferite evenimente folclorice (Festivalul „Maria Lătărețu”și altele). Principala preocupare a celor care răspund de Ansamblul „MARA” este de a face tot posibilul să-i asigurăm continuitatea la cel mai înalt nivel artistic!
Prin dragostea tinerilor pentru folclor, pentru dansul popular, prin pasiunea instructorilor, prin efortul conducerii și sperăm că prin sprijinul administrației locale și județene, prin repectul pentru valorile spirituale, artistice ale Maramureșului voievodal, Ansamblul „MARA” va rămâne mereu tânăr !
La mulți ani Ansamblului „MARA” !

Manager, prof. dr.
Ioan Dorel Todea

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.