Români din Montreal la expoziția preotului Vasile Trif

0
604

Printre românii cu talent artistic și iubitori de cultură care au luat calea străinătății și care și-au convertit trăirea pe tărâmul artei într-un eveniment cultural cu rezonanță românească în Canada este și preotul pictor și grafician Vasile Trif Jr. din Baia Mare, de fapt de origine dintr-un sat din Chioar, cu rădăcini ancestrale, Cărbunar, în care a copilărit și unde trăiește și tatăl său, preotul Vasile Trif, cunoscut credincioșilor băimăreni de la biserica „Sfântul Nicolae” din Baia Mare, unde a slujit.
Moștenind un talent artistic deosebit de la tatăl său, pictor și sculp­tor de mare forță expresivă, de la care a avut multe de învățat în miile de ore petrecute în atelierul tatălui său, părintele Vasile Trif Jr. a pregătit prima sa expoziție personală, intitulată „Immersion” („Imersiune”), după mai multe participări la expoziții colective din Montreal. Montrealul este cea mai populată aglomerație urbană francofonă din lume, după Paris, în care trăiau, în urmă cu 15 ani, peste 40.000 de români, supranumit „Cetatea Sfinților”, metropolă cu peste 3,6 milioane locuitori, faimoasă pentru frumoasele sale biserici. Aici, în una din biserici, slujește ca paroh, de 10 ani, preotul Vasile Trif Jr., în biserica ortodoxă „Sfântul Pantelimon” din Saint-Eustache.
Preotul băimărean Vasile Trif Jr., fost diacon la biserica „Sfântul Nicolae” din Baia Mare, este absolvent a trei facultăți: Teologie (la Cluj-Napoca), Istorie-Filozofie (Cluj-Napoca), Masterat în Teologie, Facultatea de Asistență Socială la Universitatea din Quebec (Canada). Lucrează ca asistent social în sistemul de sănătate din Canada.
După sosirea în Canada, în anul 2006, a urmat cursurile Atelierului de Arte Vechi „Valuarda” din mijlocul Montrealului, la Centrul Emmaus, din vecinătatea catedralei „St. Joseph Oratoriul”, emblema Montrealului, unde a aprofundat iconografia bizantină și icoana pe sticlă, în care s-a inițiat în linogravură și colografie sub îndrumarea soților Aura Ciriac și Vladimir Midvichi, cei care conduc Atelierul. S-a pregătit mult și autodidact, ca orice artist, pentru această a doua cale vocațională, studiind sute de albume de artă, scoase la edituri de prestigiu din lume și din România, a vizitat atelierele marilor pictori băimăreni și naționali, încât pictează icoane pe sticlă, care au fost și sunt vedetele expozițiilor din Canada, face gravură, pictură pe pânză și lemn, cu care participă la expozițiile de grup organizate de atelier. Este membru al Asociației Iconografilor și Iconofililor din Quebec, unde a participat cu icoane pe sticlă. În august a fost prezent pe simezele expoziției „L`Amitie spirituelle”, unde a fost sigurul expozant cu icoane pe sticlă, ceilalți expozanți fiind prezenți doar cu icoane pe lemn.
La cele 50 de lucrări din expoziția „Immersion” a lucrat un an de zile. Cuprinde opere în acuarelă, tehnică mixtă, linogravură și colografie. Este un univers diferit de cel iconografic, în care a recuperat elemente simbolice pe care le-a transpus și reinterpretat pe suport de hârtie, care pornește de la figurativ și ajunge la nonfigurativ. La conceptul expoziției a muncit cu artista montrealeză de origine română Mona Ciciovan, al cărui bunic purta numele de familie de Trif și era sculptor, ca o dovadă a „sincronicită­­ții și corespondenței în opera lui Dumnezeu”, cum singur mărturisește.
Expoziția s-a bucurat de o mare popularitate în rândul românilor din Canada, din Montreal și nu numai. A fost lume deosebit de multă, poate peste 100 de persoane, atrași de arta modernă pe care o expune preotul Vasile Trif Jr., de numele său ca artist plastic, precum și ca slujitor al lui Dumnezeu într-un Occident aflat pe calea de laicizare, dar, la fel ca mulți preoți din această țară de peste Ocean, încearcă să o păstreze creștină sau să o recupereze în favoarea creștinismului. Important este că preotul Vasile Trif Jr. nu s-a complăcut între misiunea sa sacerdotală și ca funcționar al statului canadian, de asistent social, o muncă nobilă, ci a dorit și a reușit să fie un exponent al culturalismului european, în speță românesc, într-un mare oraș de pe pământul continental al Americii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.