În Cupșeni – obiceiuri străvechi

0
177

În ziua Sfîntului Mare Mucenic Dimitrie, în locul „Pe Podirei”, în casa și curtea familiei Petru Hereș, în prezența conf. univ. dr. Delia Suiogan și a unui grup de studenți, s-au desfășurat două obiceiuri străvechi.
Primul obicei a fost „Șezătoarea”, descris de către Lucia Danciu: “După ce-au strîns recoltele de pe cîmp, femeile au cerut sprijin de la familiile din sat să facă șezătoare. Pe cînd o strîns și melițat cînepa, au scălmînat și tors lîna, au mers în șezătoare unde au organizat jocuri distractive, au tors și făcut lucruri necesare costumelor populare. Au venit și feciori care le-au luat fusele în schimbul unui sărut”.
Cusutul steagului a fost cel de-al doilea obicei. Iată cum îl descrie Pavel Perța: “La cusutul steagului este nevoie de doi chemători la nuntă (cei de lîngă mine) și stegarul care are obligația să măsoare cujeica, un băț grosuț cu o lungime de 1,2-1,5 m, care este acum împodobit, mai întîi cu o năframă de mătase, mare și roșie peste care se pune alta cu motive florale. Se așază 9-11 brîie, apoi clocoticii, adică zurgălăi mai mici, cununa de flori și-n final un buchet de flori, bărbînoc. Și steagul e gata”. Evenimentele s-au încheiat cu joc, cîntec popular și multă distrație.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.