Maramureş: Sute de posturi din învăţământ vor fi desfiinţate?

0
297

Proiectul de lege votat de Senatul României referitor la modificarea planurilor cadru – prin diminuarea numărului de ore la cele trei cicluri de învățământ – va avea o influență nefastă asupra învățământului preuniversitar, ducând la reducerea unui număr semnificativ de posturi, avertizează Sindicatul Liber din Învățământ (SLI) Maramureș. Astfel, potrivit calculelor sindicaliştilor, aceste schimbări vor duce la reducerea a aproximativ 25.000 de locuri de muncă în învăţământul preuniversitar din întreaga ţară dintre care 500 doar în judeţul nostru.

• “au uitat că avem clase aglomerate, școli care lucrează în 2-3 schimburi și salariile cele mai mici”

“Recunoaștem în această lege viziunea Ministerului Educației din ultimii ani de a lua în calcul doar nevoile elevilor și constrângerile financiare (costul standard, legea bugetului, încadrarea în buget etc.) fără să țină cont de viziunea oamenilor școlii, a cadrelor didactice și a reprezentanților acestora. Trebuie să amintesc că inițiativa legislativă datează de anul trecut și, la momentul respectiv, în urma intervențiilor Federației Sindicatelor Libere care a făcut lobby la președinția României, în 3 ianuarie, legea a fost returnată Parlamentului. De atunci și până luni, când inițiativa legislativă a fost votată de Senat, în aceeași formă, nu s-a mai vorbit despre acest proiect”, a explicat prof. Ioana Petreuş, preşedintele SLI Maramureş. Potrivit procedurilor, legea poate intra în vigoare în următoarele două săptămâni. “Precizăm că nu este stabilit numărul maxim de ore cum era până acum, ci o „medie”, ceea ce duce la multe interpretări. Se pare că învățământul gimnazial va avea cel mai mult de suferit. Deși încă nu știm disciplinele care vor fi afectate, ne vom confrunta cu o situație gravă și trebuie găsite urgent soluții, altfel numai în județul Maramureș s-ar putea reduce peste 500 de posturi. Argumentele aduse de decidenții politici – masa în școală, temele făcute în școală, posturile ocupate de necalificați – nu sunt sustenabile. Au uitat că avem clase aglomerate, finanțare prin cost standard, școli care lucrează în 2-3 schimburi, fără dotările necesare și salariile cele mai mici dintre bugetari care se situează în partea inferioară a grilei de salarizare”, a declarat prof. Ioana Petreuş, preşedintele SLI Maramureş.

• există riscul major de declanșare a unui conflict de amploare în învățământ

Senatorul Liviu Marian Pop, iniţiatorul acestei modificări, afirmă însă contrariul, precizând faptul că această modificare va aduce, în următorii ani, 50.000 de noi locuri de muncă în sistemul de învățământ preuniversitar. “Evident că, în interiorul planurilor cadru, trebuie regândite toate programele școlare. Astăzi, avem programe supraîncărcate, elevii au un număr mare de ore și stau la clasă 8,9 ore/zi. Acesta va fi un prim pas care coroborat cu celelalte măsuri nu vor face altceva decât să creeze între 50.000-60.000 de locuri de muncă în sistemul de învățământ preuniversitar în următorii zece ani”, a precizat senatorul Liviu Marian Pop. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră însă că, după promulgarea acestei legi de către Președintele României, trebuie emisă o Ordonanță de Urgență prin care să fie prorogat termenul de aplicare al acestei legi (1 septembrie 2020) până când vor putea fi luate acele măsuri suplimentare obligatorii. În caz contrar, avertizează că există riscul major de declașare a unui conflict de amploare în învățământul preuniversitar.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.