La Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc lansarea albumului „Memoria ca formă de justiţie. Memorialul Sighet, istoria represiunii comuniste din România”, publicat de Ştefan Blaskó. Lansarea celui de-al XI-lea volum din suita de albume cu tematici diferite, specifice zonei geografice, a fost organizată în cadrul tradiţionalului eveniment Zilele Electro Sistem şi a avut menirea de a pune în valoare istoria, cultura artistică şi spiritualitatea meleagurilor natale.
Despre carte, Ştefan Blaskó spune că e una “de natură emotivă”. Are legătură cu bunicul din partea soţiei, care a murit la 41 de ani, pentru că nu a dorit să-şi schimbe confesiunea religioasă. Pe de altă parte, în realizarea albumului l-a motivat vizita unor colegi de facultate. A constatat că din grupul de colegi, abia vreo 4 dacă ştiau despre Memorial.
La evenimentul cultural a fost prezentă şi scriitoarea Ana Blandiana care a tras un semnal cu privire la necesitatea de a ne lupta pentru cultură într-o perioadă în care se pune accent pe vulgar, dar şi pe scoaterea istoriei din şcoală.
“Astăzi e şi mai mare nevoie de a rezista cultural la vulgar, la toate formele de distracţie grosiere care sunt încurajate. Se încurajează o subcultură pentru că aia se vinde mai bine, aia se încurajează mai bine. Lumea mondializată se pledează împotriva memoriei, împotriva istoriei, se scoate istoria din şcoală. S-a ajuns ca istoria să aibă o singură oră în şcoală. Mondializarea se face mai uşor dacă nu ne mai gândim la istorie. În loc ca mondializarea să devină un fel de armonie minunată, devine un fel de maşină de tocat în care sunt băgaţi toţi şi se scoate un cârnat care nu are nici gust, nici miros. Acum e datoria noastră să salvăm Cultura”, a subliniat Ana Blandiana.
La lansarea de carte au mai luat cuvântul dr. Teodor Ardelean, conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea şi dr. Ioana Boca.