Statisticile arată că în ritmul actual de migrație, în 40 de ani, satul românesc va dispărea dacă nu se întreprinde ceva pentru a-i motiva locuitorii, dar mai ales pe tineri să rămână acasă, să profite de potențialul pe care mediul rural îl are și care trebuie pus în valoare.
Pornind de la această realitate deloc încurajatoare, anul 2019 a fost declarat Anul omagial al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari. Iar tot ceea ce s-a întâmplat la cea de-a treia ediție a întâlnirii cu fiii satului, centrată pe Hramul bisericii și organizată de Parohia ortodoxă din Desești și Asociația culturală „Nichita Stănescu”, în jurul acestei idei s-a centrat. Hramul bisericii monument UNESCO a fost, de altfel, o binecuvântată sărbătoare a întâlnirii cu un ales fiu al satului, Preasfințitul Teofil, episcop de Iberia, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Spaniei și Portugaliei. Zone în care trăiesc mai bine de două milioane de români. Într-un moment de răgaz, l-am întrebat pe PS Teofil, câte biserici, în jurul cărora se adună românii, sunt în aceste spații. Iar răspunsul a fos încurajator: 120.

Sâmbătă, 19 octombrie, și duminică, 20 octombrie, au fost zile în care a vibrat lumina, a strălucit credința și s-au împlinit rosturile satului. Și la toate momentele – vecernia de sâmbătă, urmată de Conferințele de la Desești, Utrenia și Sfânta Liturghie de duminică, apoi vernisajul Colecției Artă și Solidaritate și Spectacolul generațiilor – a fost prezent minunea de om, cum i-am spus fără reținere, PS Teofil.
Satul – vatră a bunei-cuviințe, cum a spus PS Teofil de Iberia, asta a fost Deseștiul în cele două zile. Prima zi a sărbătorii a început sub semnul credinței, în jurul bisericii!
Apoi, la Căminul Cultural, unde, în cadrul Conferințelor de la Desești, s-au rostit cuvinte adevărate despre rostul satului într-o vreme care nu-i este întocmai favorabilă!

Ediția a treia, 2019, a Conferințelor a fost un regal de idei pentru satul maramureșean! Care nu trebuie să uite frica lui Dumnezeu și rușinea de oameni, cum spunea PS Teofil; care trebuie să fie el însuși un mod de a trăi viața, frumos exprimat de Arhim. dr. Benedict Vesa; Poți scoate omul din sat, dar nu poți scoate satul din om (părintele Vasile Borca)! Satul te poate face să crezi că poți culege stelele! (prof. Ion Onuc Nemeș)! Sensul facerii de bine începe din interior (dr. Ștefan Dărăbuș)! E trist că nu se mai cântă pe dealuri, dar cântecul n-a pierit (prof. univ. dr. Petre Dunca)! Este nevoie să reproiectăm viziunea despre sat (conf. univ. dr. Ghe. Mihai Bârlea)! Satul în presa vremii (prof. Ioan Ardeleanu Pruncu) și multe, multe alte idei care fac să renască speranța! Moderatorii conferințelor, preotul Ioan Ardelean și Gheorghe Pârja, au reușit să scoată în evidență o realitate, care nu trebuie să ne sperie, dar care trebuie să ne îngrijoreze, dacă nu se găsesc soluții.
De obicei, conferințele au un aer elitist. Tocmai de aceea, remarcabilă prezența unui public numeros. Care a ascultat cu atenție comunicările prezentate. Sincere, realiste, argumentate. O ediție cu ținută academică. Mulțumiri invitaților! Mulțumiri deseștenilor! Mulțumiri maramureșenilor prezenți! Mulțumiri clujenilor, care au venit la Desești din drag de PS Teofil și de aceste locuri binecuvântate. Atâtea lucruri frumoase s-au rostit!
Ziua a doua, 20 octombrie 2019, a fost o altă zi binecuvântată! Și cum putea să fie altfel, avându-l lângă noi, de dimineața devreme și până seara târziu, pe Preasfințitul Teofil de Iberia! O minune de om, dincolo de toate rangurile! Care ne-a demonstrat ce înseamnă credința, răbdarea, iubirea de semeni! Care ne-a arătat ce îndelung răbdătoare e iubirea! Sărbătoarea Hramului Bisericii monument UNESCO a adunat în jurul bisericii o mulțime de oameni! A fost o zi la fel de luminoasă ca Ziua de Paști. Cu oameni veniți de pretutindeni, cu ospitalitate și bucurie de oaspeți.
După Sfânta Liturghie, în care răspunsurile au fost date de Corul Catedralei „Sfânta Treime” din Baia Mare, dirijat de profesorul dr. Cosmin Lauran, Fiului satului, Teofil de Iberia, i-a fost decernat titlul de Cetățean de onoare al Deseștiului. S-au împărțit daruri și s-a trăit la maximum fiecare moment.
Așa cum îi stă bine satului în sărbătoare, patru generații au demonstrat, pe scena Căminului cultural, că acolo unde ogorul e bun, sămânța rodește! Coconii Deseștiului, Feciorii și fetele de pe Mara, Horile și Generația a IV-a au fost la înălțime! Măriuța Pop, Cătălin Popan, Vasile Verdeș, Luminița Ardelean, copii, tineri, adulți și vârstnici, toate felicitările!
Mulțumim oameni buni și frumoși, ierarhi sau simpli cetățeni, pentru ceea ce sunteți! În zile de sărbătoare, așa ar trebui să fie fiecare sat! Greul sărbătorii l-a dus preotul Ioan Ardelean și familia sa. Iar satul i-a fost alături. Împreună, au făcut ca 19 și 20 octombrie 2019 să rămână înscrise în calendarul sufletului!