Administraţia locală din Dumbrăviţa a mai câştigat o luptă cu Primăria Baia Mare în ceea ce priveşte o suprafaţă de circa 90 hectare de teren. Astfel, după ce Comisia judeţeană de fond funciar le-a dat câştig de cauză celor din Dumbrăviţa, în urmă cu doi ani, acum şi instanţa s-a pronunţat în favoarea lor. Totuşi, administraţia Baia Mare are dreptul la apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
Suprafaţa de 90 hectare este completare practic la cele peste 200 solicitate în total de Dumbrăviţa după 1990: „Primăria Baia Mare a făcut contestaţie la hotărârea Comisiei judeţene de fond funciar din 2017, a fost procesul pe rol, s-a încheiat. Zilele trecute, ne-a fost comunicată sentinţa în sensul că facem dovada dreptului de proprietate. E cu drept de apel. Vedem ce va fi mai departe. În discuţie sunt peste 90 hectare de teren, de pe raza municipiului Baia Mare, o parte din ele libere, o altă parte ocupate de anumite imobile construite acolo.

Sentinţa instanţei este din iunie, dar acum am primit comunicarea şi motivarea ei. Există termen de 30 de zile de la comunicare în care se poate face apel. Deci e dreptul municipiului să facă apel, dar asta nu înseamnă că şi câştigă. Dacă nu face apel, atunci va trebui să ne pună în posesie undeva. Noi doar ne-am câştigat patrimoniul la care avem dreptul. La începutul anilor ‘90 am primit parţial terenul care ni se cuvenea, iar acum este diferenţa. Până în prezent, ni s-au retrocedat 134 ha, o parte din ele la Legea 247 din 2005. S-a tot tergiversat, însă se va ajunge şi la un final”, a declarat Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa.
Administraţia Baia Mare nu renunţă
Primăria Baia Mare considera nedreaptă decizia luată de Comisia judeţeană de fond funciar în luna martie 2017. Acesta este şi motivul pentru care administraţia locală s-a îndreptat către instanţă: „Noi considerăm că este neargumentată şi nejustificată legal această cerere. Mai mult decât atât, considerăm că decizia (n.r. soluţia Comisiei judeţene de fond funciar) a fost una luată sub presiune politică şi administrativă. De asemenea, cred că deciziile trebuie să fie luate în baze legale. Bineînţeles că noi vom avea câştig de cauză în instanţă, pentru că instanţele din România nu sunt subordonate politic”, spunea Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, în luna septembrie 2017. Poziţia administraţiei locale a rămas neschimbată şi în prezent: „Poziţia noastră este cea pe care ne-am exprimat-o şi în proces şi o să ne-o menţinem”, a precizat Lia Mureşan, secretarul municipiului Baia Mare. Dosarul prin care comuna Dumbrăviţa a solicitat retrocedarea celor peste 90 hectare de teren a fost depus încă din anul 2005, însă nici acum problema nu e rezolvată. Satul Chechiş – Comuna Dumbrăviţa – a fost împroprietărit prin legile reformei agrare din 1923 cu 351 de iugăre, din care s-a retrocedat, prin ordinul prefectului din anul 1993, o suprafaţă de puţin peste 130 de hectare, iar pe diferenţă s-a făcut solicitare la Legea 247. La identificarea terenurilor rămase neretrocedate, adică pe vechiul amplasament al celor 90,64 de hectare solicitate acum, 17 hectare reprezintă teren liber cu vegetaţie şi mărăciniş, ce se găsesc în zona Fabricii, Mărgeanului şi Depozitelor. Pentru acestea, Primăria Dumbrăviţa are documentaţia cadastrală realizată şi depusă la dosar. Diferenţa până la cele 90 ha este ocupată de construcţiile din acea zonă, până la bulevardul Bucureşti, conform informaţiilor puse la dispoziţie de Felician Ciceu.