Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pune la bătaie alţi bani pentru cadastrul sistematic gratuit în unităţile administrativ – teritoriale (primării). Astfel, UAT- urile doritoare pot solicita fonduri nerambursabile pentru etapa a şasea a cadastrului sistematic. În Maramureş şi-au arătat interesul pentru a accesa banii 52 de primării.
Astfel, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Maramureş a demarat procedurile pentru încheierea contractelor de finanţare cu primăriile solicitante. Ovidiu Ştefan, directorul instituţiei, a explicat: „Am început interogările în primă fază, urmând să demarăm încheierea contractelor de finanţare pe etapa a şasea a cadastrului sistematic gratuit, susţinut financiar din banii Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Astfel, dacă la începutul anului, în primul trimestru, am oferit pe finanţarea a cincea câte 160.000 de lei pentru fiecare UAT interesat să contracteze lucrări pentru realizarea cadastrului sistematic, gratuit pentru imobile din teritoriul respectiv, acum oferim pe finanţarea a şasea, a doua pe anul acesta, încă 160.000 de lei pentru primăriile care doresc să facă cadastrul sistematic gratuit pentru cetăţenii comunei”.
Peste 70% din primăriile maramureşene vor fonduri şi în această etapă

Dintre administraţiile eligibile pentru acest program, o bună parte şi-au arătat deja interesul de a accesa fondurile disponibile pentru cadastrarea gratuită a terenurilor în această etapă: „Din 69 de UAT-uri eligibile în judeţul Maramureş şi-au arătat intenţia de a contracta finanţarea a doua un număr de 52 primării. Marea majoritate dintre ele a accesat şi prima tranşă de bani, la începutul anului. În prima etapă din acest an, cea din primăvară, doar 12 nu au cerut bani, iar acum sunt 17 în aceeaşi situaţie, de a nu cere finanţare. Lucrul este motivat şi de faptul că principala problemă în consumarea banilor şi în realizarea cadastrului sistematic, respectiv implementarea programului naţional este aceea că administraţiile nu îşi găsesc prestatatori de servicii. Şi preţul plătit a crescut în funcţie de relief şi poate ajunge până la 130 de lei, plus TVA-ul, că la început era 60 de lei cu TVA inclus. Acum, pentru zonele de câmpie, de şes, e 60 de lei fără TVA. S-au uşurat şi procedurile, au apărut modificări de lege care favorizează înscrierea şi depăşirea problemelor cu care ne confruntam. Însă chiar şi aşa UAT-urile nu găsesc contractanţi, cu tot sprijinul pe care-l oferim noi. Cu ajutorul Prefecturii Maramureş am făcut videoconferinţe cu secretarii de primării, cu primarii şi cu topografii din zonele respective, cu care conlucrează în mod obişnuit, pentru a putea să realizăm contractele de prestări servicii, dar nu avem prestatori de servicii…”, a conchis Ovidiu Ştefan.