Liceul „George Pop de Băseşti” Sighetu Marmaţiei • Un deceniu de stabilitate

0
1296

• O familie dedicată învăţământului •

În 10 septembrie 2009, Liceul Teoretic „George Pop de Băseşti” din Sighetu Marmaţiei intra în clădirea proprie, achiziţionată de Fundaţia „Sfântul Anton de Padua” din Ulmeni, care patronează liceele „George Pop de Băseşti” din Maramureş şi Satu Mare.
Fundaţia cultural-umanitară „Sfântul Anton de Padua” din Ulmeni a fost înfiinţată în 9 decembrie 1996 de prof. Aurora Puşcaş din Ulmeni, împreună cu soţul ei, ec. Lucian Puşcaş, cu scop caritativ, numai că şi atunci, în urmă cu două decenii, învăţământul românesc se afla în suferinţă, iar înfiinţarea unei alternative de învăţământ particular în 1998 venea să ofere o calitate mai bună pentru învăţământul maramureşean, să ofere altfel de condiţii pentru învăţare, o altă atmosferă în clase, multă curăţenie, multă linişte şi bun-simţ, alt stil relaţionist. Şi s-a reuşit. Întâi la Ulmeni şi apoi în alte locuri din judeţ, între care şi la Sighetu Marmaţiei. A fost o hotărâre de bun augur, de care au beneficiat până acum câteva mii de elevi.
Tot ce s-a clădit în reţeaua liceelor de care vorbim a fost făcut cu scop nobil, nu meschin, cu multă generozitate din toate punctele de vedere, în beneficiul elevilor, care vedeau, din clasa a IX-a, că se poate învăţa în alte condiţii şi mai frumos decât până în clasa a VIII-a. Mai amintim de şcolarizarea gratuită a cazurilor sociale, de excursii gratuite în ţară şi străinătate (Austria, Italia etc.), de oferirea unor mijloace moderne de învăţare pe suport informativ.
Să mai amintim că la Ulmeni, Liceul „George Pop de Băseşti” îşi desfăşoară activitatea într-o clădire nouă, modernă, care a fost declarată de inspectori din ministerul de specialitate cel mai modern liceu din Transilvania, iar eu aş zice că poate din ţară, fără a exagera. Şi ar fi multe de spus, dar scopul acum este de a omagia Liceul „George Pop de Băseşti” din Sighetu Marmaţiei şi profesorii lui împreună cu ceilalţi truditori de aici.
Şi toate acestea de care am vorbit s-au derulat din dragoste pentru meseria de dascăl, din respect pentru elevul zilelor noastre, pentru că trebuie spus că atmosfera din liceu este una de concordie deplină, iar ca o completare, ziua de învăţare din această reţea de învăţământ începe cu o rugăciune – rugăciunea a stat la baza reuşitei activităţii Fundaţiei „Sfântul Anton de Padua”, inclusiv la înfiinţarea ei.
De ce Fundaţia „Sfântul Anton de Padua”? Pentru evlavia familiei ascendente a doamnei profesoare Aurora Puşcaş faţă de acest sfânt, iar liceele poartă numele marelui patriot şi luptător pentru Unirea cea Mare, George Pop de Băseşti, Bătrânul Naţiei şi preşedintele de onoare al Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1918, pentru că doamna profesoară Aurora Puşcaş este nepoata marelui patriot luptător pentru unirea românilor într-o singură ţară, petrecută cu puţin peste un secol în urmă. Liceele poartă numele marelui George Pop de Băseşti în semn de respect şi ca un omagiu adus acestei mari personalităţi române, născută în judeţul nostru, în Băseşti.

O festivitate elegantă

Evenimentul sărbătoririi a 10 ani în clădire nouă a Liceului „George Pop de Băseşti” din Sighetu Marmaţiei s-a petrecut joi, 26 septembrie 2019, în curtea generoasă a clădirii, cu participanţi din toate sferele sociale, în primul rând a fondatorilor Fundaţiei „Sfântul Anton de Padua”, doamna profesoară Aurora Puşcaş şi soţul său Lucian Puşcaş, împreună cu familia.
Au fost invitaţi la sediul din Sighetu Marmaţiei toţi profesorii din conducerile consorţiului, adică de la liceele „George Pop de Băseşti” din Ulmeni, Baia Mare, Vişeu de Sus, Tg. Lăpuş şi Satu Mare. Au fost invitaţi profesorii care conduc liceele de stat din Sighetu Marmaţiei, aflate în colaborare cu această unitate particulară de învăţământ liceal. Au onorat manifestarea aniversară inspectori din Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş. A fost prezent primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli, şi fostul primar, prof. Eugenia Godja, care era în funcţie când s-a intrat în clădire. A fost prezentă Anuţa Bizău, primarul din Bogdan Vodă, fost profesor la acest liceu. A venit şi reprezentantul Asociaţiei Române pentru Cunoaştere şi Intervenţie Psihologică (A.R.C.I.P.), Avram Dănuţ. Au fost mulţi, mulţi alţii ca să felicite şi să se bucure împreună cu gazdele de această aniversare deosebită.
Liceul este condus din anul 2008 de profesorul de matematică Ioan Florin Codrea, care are un merit deosebit în realizările pe care le-a obţinut această unitate de învăţământ de când se află la conducerea ei.

Festivitatea aniversară

Desfăşurată în curtea generoasă a Liceului, festivitatea aniversară, care a avut o sobrietate şi solemnitate deosebite, a început cu intonarea Imnului Naţional al României, „Deşteaptă-te, române!”, urmat de interpretarea imnului marelui tribun George Pop de Băseşti, care este imnul tuturor liceelor.
A urmat o slujbă religioasă de binecuvântare oficiată de Pr. Vasile Cosma, parohul din Rozavlea, şi de Pr. Vasile Cornel Dunca din Sighetu Marmaţiei, cântăreţ bisericesc profesorul de religie Gheorghe Tăut din Strâmtura.
Au fost prezentaţi apoi oaspeţii mai importanţi prezenţi la manifestare. Cuvintele acestora au fost deosebite şi s-au referit la această unitate de învăţământ de excepţie în care învaţă şi elevi români din dreapta Tisei, din Ucraina. Spicuim două fragmente din luările de cuvânt:
Prof. Ioan Florin Codrea, director: „Achiziţionarea unei clădiri a reprezentat un pas decisiv în evoluţia ulterioară a şcolii, care s-a împletit cu succesul atâtor generaţii de elevi pe care ne-am străduit să-i formăm şi să-i educăm pentru provocările vieţii. În scurt timp, liceul nostru a devenit un reper, un model din punctul de vedere al simţului estetic şi al calităţii. Acreditarea a reprezentat o încununare a sacrificiului colectiv şi a muncii în echipă. Elevii sunt cartea noastră de vizită. Actul didactic de calitate, creator de performanţe s-a concretizat în diplome şi premii obţinute la olimpiadele şi concursurile la care ne-au reprezentat cu onoare. Cu gratitudine îmi îndrept gândurile de bine către fondatorii Fundaţiei „Sfântul Anton de Padua” Ulmeni, familia Aurora şi Lucian Puşcaş, la care de fiecare dată am găsit sprijin, înţelegere şi soluţii”.
Prof. Aurora Puşcaş, preşedintele Fundaţiei „Sfântul Anton de Padua”: „Există în viaţa fiecăruia dintre noi o clipă când fiinţa se apleacă spre sine în semn de întrebare, de reflecţie. Cred că o astfel de clipă trăieşte astăzi deopotrivă dascălul, învăţăcelul şi noi toţi cei care suntem aici legat de existenţa şi devenirea Liceului Teoretic «George Pop de Băseşti» Sighetu Marmaţiei. E ceas de mare sărbătoare la Liceul Teoretic «George Pop de Băseşti» Sighetu Marmaţiei: aniversează 10 ani de când îşi desfăşoară activitatea în spaţiul propriu, modern, dotat la cele mai înalte standarde. Să înfiinţezi o şcoală, un liceu este asemenea să dai viaţă şi să creşti un copil. De fapt, şcoala este locul de suflet unde copiii vin să înveţe, să se formeze şi să-şi dezvolte personalitatea, să se simtă iubiţi, preţuiţi, încurajaţi mereu pentru reuşita şcolară şi în viaţă. Aceasta este misiunea şcolii. Noi, fondatorii Fundaţiei «Sfântul Anton de Padua» Ulmeni, care ctitoresc 6 licee particulare acreditate, printre care şi Liceul Teoretic «George Pop de Băseşti» Sighetu Marmaţiei, am investit în educaţie. De fiecare dată am crezut că un copil educat este un suflet câştigat la cer. Şansa iniţiativei noastre a fost că Bunul Dumnezeu ne-a hărăzit să alegem o echipă managerială devotată, competentă şi serioasă, cu multă dăruire şi perseverenţă în a înfăptui politica noastră educaţională în procesul instructiv de calitate care să pună în centrul atenţiei elevul. Sunt foarte mândră de rezultatele pe care echipa managerială a Liceului Teoretic «George Pop de Băseşti» Sighetu Marmaţiei se prezintă la acest jubileu şi-i felicit în numele meu personal şi al Comitetului Director al Fundaţiei «Sfântul Anton de Padua» Ulmeni pentru modul exemplar în care au ştiut să înmulţească talanţii şi să facă să rodească sămânţa şi să dovedească prin reuşita şi satisfacţia elevilor noştri că, este adevărat, educaţia te face mai puternic şi că afirmaţia străbunului meu pe linie maternă «George Pop de Băseşti», supranumit de contemporanii săi „un trimis al Providenţei”, cel mai bun prieten al omului este conştiinţa, ea nici nu te minte, nici nu te linguşeşte, ci te arată aşa cum eşti. Secerişul e rodnic la Liceul Teoretic «George Pop de Băseşti» Sighetu Marmaţiei şi de aceea vă rog să-mi permiteţi ca în numele Comitetului Director al Fundaţiei «Sfântul Anton de Padua» Ulmeni şi al meu personal să acord Distincţia de excelenţă pentru Liceul Teoretic «George Pop de Băseşti» Sighetu Marmaţiei, pentru directorul prof. Ioan Florin Codrea şi pentru secretara prof. Ana Maria Balint”.
Au mai vorbit primarul Horia Scubli al municipiului Sighetu Marmaţiei, senatorul Severica Covaciu, Oana Tompoş, inspector şcolar, Prof. Eugenia Godja, fost primar al municipiului Sighetu Marmaţiei, eleva Georgiana Caia, olimpică, Prof. Ana Andreica, directoarea Liceului „George Pop de Băseşti” Vişeu de Sus, în numele celorlalţi directori de licee, Prof. Claudia Coman, care a prezentat volumul aniversar „Liceul George Pop de Băseşti – Un deceniu de visuri şi realizări”, Avram Dănuţ, reprezentantul ARACIP, prof Anuţa Bizău, primar al comunei Bogdan Vodă, fost cadru didactic al acestui liceu.
A urmat un program artistic susţinut de formaţiile de elevi ale liceului, cu dansuri populare şi muzică populară, uşoară şi cultă, unii din ei prezenţi la concursuri naţionale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.