Ziua Mondială a Geologilor – sărbătorită în Baia Mare

0
184

Miercuri, 18 septembrie 2019, de Ziua Mondială a Geologilor, membrii Sucursalei Baia Mare a Societăţii Geologice a României au marcat evenimentul printr-o şedinţă desfăşurată la Muzeul de Mineralogie. L-au omagiat pe cel mai longeviv membru al Societăţii, geologul cercetător Andrei Götz, la împlinirea vârstei de 95 de ani.
Oscar Edelstein, unul dintre veteranii comunităţii geologice băimărene şi mulţi ani preşedintele Sucursalei, a reliefat contribuţia deosebită a lui Andrei Götz la cercetarea geologică-mineralogică a zonei Baia Mare. O serie de foşti colegi de la Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere din Baia Mare, printre care Nicolae şi Vera Pop, cu care Andrei Götz a lucrat mulţi ani în Laboratorul de Mineralogie al Institutului, au rememorat momente semnificative din activitatea sărbătoritului. Geologul Marinel Kovacs a ţinut să remarce activitatea de pionierat a lui Götz Andrei privind studiul fluorescenţei şi termoluminiscenţei mineralelor, realizată în anii de după pensionare, cu aparatură de fabricaţie proprie! Rezultatele le-a publicat în revista de specialitate a Societăţii de Minerale Fluorescente din SUA, al cărui membru a şi devenit. Invitat la cuvânt, Andrei Götz a demonstrat, prin cele expuse, că cercetătorii pasionaţi, care pe lângă dorinţa de cunoaştere au şi principii sănătoase de viaţă, pot şi la vârste înain­tate să fie coerenţi, lucizi şi profunzi. În semn de recunoştinţă pentru cariera geologică de excepţie, cât şi pentru prodigioasa activitate din cadrul societăţii geologice, preşedintele Sucursalei Baia Mare, conf. univ. dr. ing. geol. Ioan Denuţ, i-a acordat lui Andrei Götz o Diplomă de Excelenţă.
Şedinţa societăţii a marcat şi un alt eveniment deosebit – reîntâlnirea membrilor cu geologul Nicolae Pop, care, după 27 de ani petrecuţi în cercetarea geologică din Chile, a venit în ţară să-şi întâlnească vechii colegi. De remarcat că Nicolae Pop, azi cu domiciliul în Vancouver (Canada), a plecat în anul 1990, din postura de geolog şef al REMIN (Centrala Minelor) Baia Mare, în Chile, “transferând” cunoaşterea geologică românească pe continentul sud-american, prin constituirea acolo a unui colectiv în care au lucrat peste 20 de geologi români (marea majoritate din zona Baia Mare). Un număr de 11 geologi maramureşeni, care au lucrat în Chile sub coordonarea lui Nicolae Pop, au fost prezenţi la evenimentul de la Muzeul de Mineralogie şi au depănat amintiri din timpul petrecut în cercetarea geologică din Chile. Vădit emoţionat de reîntâlnirea cu colegii cu care a lucrat atâţia ani în Chile, cât şi cu foştii colegi de la IPEG şi REMIN din perioada de dinainte de plecarea din România, geologul Nicolae Pop le-a mulţumit tuturor pentru profesionalismul şi devotamentul de care au dat dovadă în munca de cercetare geologică desfăşurată în ţară şi pe continentul sud-american. Preşedintele societăţii i-a acordat o Diplomă de Excelenţă geologului Nicolae Pop, pentru contribuţia adusă la creşterea prestigiului geologiei româneşti peste hotare.
Ziua Mondială a Geologilor a fost cu adevărat o zi de sărbătoare pentru membrii Sucursalei Baia Mare a Societăţii Geologice a României.
A consemnat, doctor geolog Marinel KOVACS

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.