Competiţia internă de rugby din România se confruntă (sperăm noi cu un caz izolat) de rasism, neadmis nicăieri în lumea civilizată. A venit din păcate momentul ca după mai bine de patru decenii de rugby practicat cu responsabilitate în Baia Mare, un nume precum flankerul echipei Timişoara Saracens, Vasile Sorin Rus să îşi permită, în timpul unui meci oficial, chiar al unui derby devenit de acum unul de tradiţie, să aducă ofense de natură rasistă jucătorului de culoare de origine fijiană din lotul campioanei României, Ratu Taniela Rawaqua Maravunawasawasa.
Proferând cuvinte jignitoare de genul „maimuţă neagră puturoasă”, Vasile Sorin Rus, jucătorul de 36 de ani din lotul echipei Timişoara Saracens nu a făcut altceva decât să defăimeze natura spirituală a omului, în speţa de faţă cea a internaţionalului fijian Ratu Taniela Rawaqua Maravunawasawasa.
Extrapolând discuţia spre un posibil „bullying”, în sport putem conchide că Vasile Sorin Rus a uzitat în repetate rânduri de aceste expresii, urmărind câştigarea puterii şi a autorităţii prin umilirea, intimidarea şi brutalizarea jucătorului băimărean. În mod evident, prin cuvintele exprimate în mod repetat de către Vasile Sorin Rus s-a ajuns la etimologia bullying-ului care reprezintă o formă de abuz emoţional şi fizic, cu cele trei caracteristici ale sale: elementul intenţionat, repetat şi cel al dezechilibrului de forţe, unde agresorul îşi alege victima ca fiind vulnerabilă în plan emoţional.
Acest gen de abordare grotescă oripilează lumea civilizată şi mai ales pe cea a rugby-ului autohton, cu atât mai mult cu cât libera circulaţie şi mai ales dreptul la muncă conferă inclusiv jucătorilor de culoare să evolueze cu drepturi depline în România, o ţară ce rezonează de mai bine de un deceniu cu normele Uniunii Europene şi nu numai.
Pentru a stopa acest gen de atitudini de discriminare pe bază de rasă, culoare sau etnicitate, inserate în Convenţia Internaţională privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (ICERD), conducerea CSM Ştiinţa Baia Mare va depune în zilele următoare memorii atât la nivelul forurilor abilitate din cadrul Federaţiei Române de Rugby, cât şi la nivelul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Până la înregistrarea şi soluţionarea acestor memorii rămâne de văzut care va fi poziţia oficială a clubului timişorean, unde la fel ca şi în Baia Mare există jucători de culoare, inteligenţi, apreciaţi, valoroşi şi oneşti.
Până atunci haideţi să combatem cu fermitate orice fel de discriminare, se arată în comunicatul emis de CSM Ştiinţa Baia Mare.