Soluţie de compromis în cazul comasării şcolilor din Borşa

0
57

Mihai Pop, inspector şcolar adjunct

Părinţii din Borşa care nu au dorit să îşi mute copiii la şcoala din centru au reuşit să aibă câştig de cauză. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a decis în urma discuţiilor purtate cu autorităţile locale să accepte o soluţie de compromis: au decis ca cei 10 copii ce învăţau la şcoala nr. 2, structura Gârlea să rămână în aceeaşi unitate de învăţământ. Atâta doar că s-a decis înfiinţarea a două clase în loc de una cum funcţiona până acum.
“Anul trecut, în luna noiembrie m-am întâlnit cu autorităţile, am analizat situaţia de la şcoala numărul 2 din Borşa. În baza propunerii făcute de noi s-a luat decizia comasării grădiniţei nr. 10 cu Şcoala nr 9, lucru care s-a şi întâmplat. Am decis având în vedere că e oraş şi nu sunt distanţe foarte mari între clădirile şcolilor din Borşa să reducem pe cât se poate învăţământul simultan de acolo. S-a întâmplat la şcoala Repedea, la şcoala nr. 4 unde erau vreo 3-4 clase simultane. Ne-am gândit să închidem şi şcoala 2, structura Gârlea pe trei motive: condiţiile proaste din acea clădire, faptul că acolo funcţiona o clasă de simultan cu 17 copii, de la clasa 0 la clasa a IV-a, lucru ce nu este acceptat nici de lege, nici de orice dascăl ce îşi desfăşoară activitatea după principii sănătoase. Nu am reuşit din cauza opoziţiei a 12 părinţi. După discuţii interminabile cu părinţii, marţi, ne-am deplasat, noi, cei din echipa managerială a ISJ la Borşa. Am încercat să avem o discuţie cu părinţii, să îi convingem pe părinţi, măcar cei din clasa a IV-a, să coboare cu elevii de clasa a IV-a, 2 km. Refuzul a fost total. Ne-am întâlnit cu primarul şi viceprimarul şi am hotărât să rămânem acolo cu elevii şi am împărţit elevii în două clase: clasa 0, I şi a II-a cu o învăţătoare, clasa a III-a şi a IV-a cu o altă învăţătoare”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct, Mihai Pop.
Inspectorul şcolar a mai arătat că părinţii şi-au asumat pe propria răspundere că micuţii vor învăţa în condiţiile respective care nu sunt tocmai potrivite pentru derularea procesului educaţional, clădirea având structură de lemn, ceea ce face posibilă apariţia rozătoarelor în incintă. Cât despre investiţii, acestea nu se justifică din cauza numărului redus de elevi care frecventează şcoala, a mai precizat inspectorul şcolar. “Nu s-a investit acolo pentru că nu se justifică investiţiile într-o şcoală unde nu sunt copii. În cartierul Gârlea sunt 60 de copii care merg la şcoala din centru. Aceşti părinţi refuză acest lucru din cauza tradiţiei”, a adăugat Mihai Pop.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.