Ceea ce s-a întâmplat la podul peste Someş, din dreptul oraşului Ulmeni, este catalogat ca „accident tehnologic”. Constructorul spune că a făcut nişte probe premergătoare acţiunii propriu-zise de translaţie a podului spre celălalt mal. Acestea nu au mers însă bine şi construcţia s-a deplasat spre dreapta. Acum firma executantă caută soluţia cea mai bună pentru a remedia problema şi a trage podul peste apă.
O linie de înaltă tensiune a încurcat iţele constructorului, însă a fost vorba şi despre neatenţie: „Am avut un fel de accident tehnologic vineri după-masa acolo. S-a deplasat puţin podul. Eu trebuia să deplasez podul prin tragere pe nişte role înspre celălalt mal. Am făcut iniţial o probă, să-l deplasez vreo şase metri, să pot verifica cum stau, ca luni sau marţi să facem translatarea peste apă. Din cauză că am o linie de înaltă tensiune în zonă, am fost blocat pe o parte de ea. Totul a mers bine, însă cred că am legat un cablu greşit, nu a fost chiar central, şi când l-am tras cu macaraua în sus să se deplaseze, s-a dus 20 de cm de un capăt într-o parte, mergând pe nişte role. Trebuie acum să rezolvăm problema asta tehnică, iar apoi să continuăm cu ce avem de făcut. A fost un flambaj la structura de bază, iar la tiranţi, tot aşa, un flambaj, din cauză că un capăt care e suspendat peste 20 de metri, are o parte elastică. Tiranţii afectaţi se dau jos, se înlocuiesc şi ceilalţi se ridică la cota normală. Acum aştept să vină proiectantul să facă nişte constatări, dar şi cei ce sunt cu partea tehnică. Eu sper să pot lucra de pe două părţi. O să discutăm şi cu beneficiarul, adică primăria, să vedem cum mutăm linia aceea de înaltă tensiune, să putem lucra cu două utilaje, de pe ambele părţi, că altfel tot timpul va exista riscul să descentrăm podul. Însă toată structura metalică ce susţine podul nu are nicio avarie, decât că s-a deplasat şi a ieşit de pe role pe partea dreaptă”, a explicat Ioan Băbuţ, constructorul podului.
Soluţia tehnică, săptămâna viitoare
Executantul lucrării caută cea mai bună variantă pentru a remedia problemele apărute şi a putea continua lucrările. Spune că soluţia salvatoare o va avea cât de repede: „Săptămâna viitoare vom avea soluţia finală. Probabil că trebuie schimbat sistemul de tragere. Mă consult şi eu cu cei ce au mai făcut asemenea lucrări, probabil că o să mutăm pe celălalt mal tracţiunea, însă săptămâna viitoare vom avea decizia finală cu ce e de făcut. Ce pot să mai spun e că nu am constatat la suduri defecte. Însă vom mai face încă odată verificarea ultrasonică a lor, în zona aceea pe partea elastică, după care, cu cei ce sunt implicaţi, vom decide paşii următori. Ceea ce s-a întâmplat nu este decât un accident tehnologic, o eroare de a lega nişte cabluri ce nu au fost axate la milimetru să meargă în acelaşi plan. E o greşeală pe care mi-o asum şi o suport. Vom lua însă decizia cea mai bună pentru a rezolva totul şi să putem merge mai departe. Părerea mea personală, dar şi a altor specialişti cu care am discutat, este că ceea ce s-a întâmplat nu pune în pericol construcţia în ansamblul ei. Vom încerca să ridicăm podul înapoi pe role. Din păcate nu este altă soluţie, neputând lucra pe celălalt mal unde avem o casă cu familie numeroasă, pe care nu am reuşit să o mutăm de acolo. Mai avem şi linia electrică ce ne încurcă, dar asta e. Încercăm să le rezolvăm”, a conchis constructorul.
Cheltuielile cu remedierea problemelor, suportate de constructor

Administraţia locală, beneficiara investiţiei, a fost înştiinţată despre problemele apărute, însă spune că acestea se vor remedia pe cheltuiala constructorului: „Constructorul trebuie să-şi rezolve problemele. Probabil că se va prelungi execuţia lucrării cu două, trei luni. Însă îşi asumă eroarea şi va suporta cheltuielile cu remedierea ei. Noi speram ca până la sfârşitul anului să trecem peste el, deoarece după ce era împins, mai trebuia doar să pună nişte dale de beton peste el, care sunt confecţionate deja, aşteptând doar să fie montate, iar apoi urma turnarea asfaltului. Depinde şi de vremea care va fi până la iarnă, cum ne lasă să lucrăm. Acum constructorul face o expertiză să vedem ce probleme sunt, dacă trebuie modificate ceva componente. Aşteptăm rezultatul acestor verificări. Au fost şi cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, suntem cu ei în discuţii, şi vedem exact ce e de făcut. Plăţile către constructor au fost făcute la nivelul execuţiei, deci pentru cât a lucrat firma, a fost plătită. Faptul că s-a întârziat finalizarea podului e o chestiune care ţine însă de mai mulţi factori: pe de o parte, în primul an am avut alocată doar o sumă de un milion de lei. Apoi au mai venit şi alţi bani de la minister. Suma totală se ridică la 10,3 milioane lei, cu tot cu TVA, bani veniţi prin PNDL. Însă şi pe acest program, anul trecut spre exemplu, s-au terminat banii prin luna august. Au mai dat ceva spre sfârşitul anului. De asemenea, iarna nu s-a putut lucra, că nu s-au putut face sudurile. Nici vara pe temperaturile ridicate nu s-au putut realiza, deci a fost un cumul de factori care au frânat finalizarea podului”, a declarat Lucian Morar, primarul din Ulmeni.
inca nu a trecut saptamana, scriem 22.06.2020…..
a trecut saptamana si nu sa intamplat nimic……..nenorocitul de constructor a distrus podul……dar vad ca nu intereseaza pe nimeni
Bătaie de joc și nesimțire crasa…
Ca la nunta primarului
Dezastru si incompetenta………………