Sîmbătă şi duminică, 24-25 august 2019, la Stadionul din localitate, pe un platou rostuit ca un amfiteatru în aer liber, s-a desfăşurat ediţia a XV-a 2019 a „Festivalului Stuparilor”, în organizarea Consiliului Local, Primăriei, Centrului Cultural Cerneşti, împreună cu Cercul apicol şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş.
La manifestările grandioase de sub „Dealul Pietrişului”, au participat sute de spectatori, fii ai comunei Cerneşti „risipiţi” în lume. Scopul acestor întîlniri a fost acela de a promova turismul şi produsele tradiţionale, în special mierea de albine din toată Ţara Chioarului. Începînd cu ora 12, s-au desfăşurat întreceri sportive la fotbal, pentru a cîştiga „Cupa Mierii” . Toţi cei prezenţi la eveniment, unic în judeţul nostru şi în Transilvania, s-au înfruptat cu miere de albine pe săturate. De la ora 18, a putut fi urmărit un minunat program artistic, susţinut de către ansambluri folclorice de prestigiu precum: “Florile Ceahlăului” din localitatea Ceahlău, judeţul Neamţ, „Măgura” din Cerneşti şi „Tradiţii Maramureşene” din Baia Mare. Directorul festivalului a fost reputatul artist cerneştean Radu Roman.
Au evoluat mulţi solişti vocali şi instrumentişti de muzică populară consacraţi sau la debut, de mare valoare interpretativă. Moderatoarea şi prezentatoarea tuturor manifestărilor de pe scena amenajată în aer liber, a fost distinsa doamnă, om de cultură, Amalia Roman. Onoarea de a deschide aceste grandioase manifestări a revenit distinsului domn primar de Cerneşti, Vasile Giurgiu, ce este preocupat continuu de destinele oamenilor comunei, care a rostit un cuvînt de bun venit tuturor participanţilor. Domnia sa a prezentat programul manifestărilor şi pe distinşii săi invitaţi. Au fost amenajate standuri ce au prezentat şi oferit contra cost doritorilor să deguste mierea de albine. Dacă s-ar fi oferit premii, toţi apicultorii ofertanţi s-ar fi situat pe locul I. Ziua de sîmbătă s-a încheiat cu o zgomotoasă discotecă în aer liber, cu DJ Beckham. Duminică, 25 august, începînd cu ora 13, a avut loc deschiderea oficială a festivalului şi un TE DEUM. S-a dat apoi startul cîntecului popular care a debutat cu un regal folcloric (timp de o oră), ce a fost susţinut de către Ansamblul folcloric „Măgura” din Cerneşti, etalon în judeţul nostru, coordonat de marele artist Radu Roman, solist instrumentist de mare valoare interpretativă şi director al Centrului Cultural Cerneşti. Au mai cîntat ansamblurile folclorice: „Măgura Cerneşti Junior”, „Berinţana” din Copalnic Mănăştur şi „Tradiţii Maramureşene”.
Au mai evoluat scenic: Cornel Cupşa, Hermina Marc Iluţi. A urmat Concursul de frumuseţe „Regina Mierii” şi concursul „Micul apicultor”. A venit apoi rîndul renumitului solist Marius Ciprian Pop, duetul Silvia şi Bogdan Timiş. Punctul forte al manifestărilor de la Cerneşti l-a constituit evoluţia scenică extraordinară a maestrului GRIGORE LEŞE, de sorginte lăpuşeană, acum prof. dr. universitar la Bucureşti. Domnia sa, la invitaţia primarului de Cerneşti, Vasile Giurgiu, a susţinut un extraordinar concert de muzică tradiţională şi patriotică împreună cu solistele de muzică populară Rafila Bărbos şi Hermina Marc Iluţi. Cei trei au interpretat într-un trio perfect: “Cîntă cucu bată-l vina de răsună Bucovina, / Cîntă cucu-ntr-un brăduţ de răsună-n Cernăuţi / Bucovină, plai cu flori unde-ţi sunt ai tăi feciori? /Au fost duşi în altă ţară, dar se-ntorc la primăvară/ Înapoi cînd or veni tot pe tine te-or iubi”. La un moment dat, ansamblurile folclorice “Măgura” din Cerneşti şi „Florile Ceahlăului” din Neamţ au interpretat împreună dansuri din Moldova şi Maramureş. Concluzionînd, putem afirma cu certitudine că totul a fost o mare reuşită. Tuturor li se cuvin cu prisosinţă sincere felicitări!