Multe şcoli fără apă şi fără grup sanitar

0
120
Subprefectul Alxandru Cosma şi inspectorul şcolar general adjunct, Mihai Pop

Anul şcolar începe cu unele sincope în judeţul Maramureş. În continuare există unităţi de învăţământ fără apă potabilă şi fără grup sanitar în clădire. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş spun că situaţia nu e una alarmantă în condiţiile în care e vorba de clădiri de şcoală, nu neapărat de instituţii cu personalitate juridică.
Oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş (IŞJ) obişnuiesc la fiecare final de august în şedinţa Colegiului Prefectural de la Palatul Administrativ să vorbească despre strategia privind dezvoltarea sistemului educaţional din judeţ. La întâlnirea de ieri, 28 august, inspectorul şcolar general adjunct din cadrul IŞJ Maramureş, Mihai Pop a punctat că unul din obiective face referire la rezolvarea problemelor legate de infrastructura şcolară. Asta în condiţiile în care în prezent sunt identificate 96 de clădiri de şcoală unde lipseşte apa potabilă. “În 80 dintre acestea avem dozatoare care asigură apa copiilor”, a spus Mihai Pop.
De asemenea, la nivelul judeţului Maramureş, 32 de clădiri unde învaţă copiii sunt fără toaletă în incintă. “Avem 32 de clădiri cu toaletă în curte. Sunt în zone unde avem cel mult o clasă de şcoală sau grupă de grădiniţă, unde învaţă maximum 14-15 copii. Din acestea 19 sunt în zonele izolate ale judeţului Maramureş: Poienile de sub Munte, Petrova Ruscova, în clădiri închiriate, aparţinând unor persoane fizice unde ne e foarte greu să intervenim”, a adăugat inspectorul şcolar adjunct.
La rândul său, subprefectul judeţului Maramureş, Alexandru Cosma, a anunţat că a fost în verificări la şcoli împreună cu prefectul Vasile Moldovan, dar şi cu reprezentanţi ai mai multor instituţii. Concluzia e că în toate unotăţile de învăţământ s-au făcut igienizări, astfel încât elevii să beneficieze de un ambient plăcut. Au fost identificate însă şi probleme. “Sunt şi câteva probleme rezultate din numărul mic de copii. Avem grupe de grădiniţă cu 4, 6 copii unde şi condiţiile sunt precare. Dacă la şcoli am reuşit să facem relocarea unde erau copii puţini în satele adiacecente comunei, sau în centrul de comună, copiii de grădiniţă pe care nu îi poţi transfera cu microbuzul la 7 dimineaţa au rămas în clădirile unde erau săli de clasă. Acolo sunt probleme, cam în 10 locuri”, a adăugat Alexandru Cosma.
Pe de altă parte, subprefectul judeţului Maramureş a cerut instituţiilor să se pună de acord cu statisticile, pentru a nu rezulta cifre diferite atunci când vine vorba despre situaţia din şcoli: fie că e vorba de siguranţa elevilor, de grupurile sanitare, fie de autorizaţia de incendiu. “Rugămintea mea este să avem aceleaşi unităţi de măsură şi când vorbim de siguramţă în şcoli, de toatetă în şcoli, de autorizaţie la incendiu. Acest lucru să îl faceţi până cel târziu în 5 septembrie”, a punctat subprefectul judeţului Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.