Timp de o lună, la Complexul Astronomic Baia Mare s-a derulat programul educațional de vacanță ”Astronomicus”. Organizatorii au concluzionat că evenimentul a fost un succes. Fiind o continuare, într-o formulă simplificată, a programului educațional ”ASTROMANIA”, ediția din 2019 s-a concentrat – în cadrul taberei de știință – pe proiectarea și realizarea de mecanisme sau jucării interactive, proces derulat cu migală de fiecare participant în ordinea tuturor operațiunilor, sub îndrumarea prof. Andrei Avram.
Partea practică a cursului a fost completată de introducerea intensivă în astronomie, realizată printr-o serie de prezentări tematice interactive în cupolă, proiecția unor filme documentare de gen, participarea la show-urile digitale fulldome realizate în cadrul festivităților aniversare de la planetariu și observațiile astronomice din curtea planetariului. “De fapt, succesul acestui program derivă și din prelungirea sa – la cererea participanților. Numărul participărilor la acest program, în cele 14 zile de tabără a fost de 450, la care putem adăuga activitățile din zona deschisă, la care au fost invitați când și când vizitatorii la program ai planetariului și – în câteva cazuri – chiar copii în grupuri organizate, care au participat la experimentele științifice realizate special pentru ei de către prof. Andrei Avram. Copiii participanți la acest program nu au plecat acasă cu mâinile goale, ci cu jucăriile interactive pe care le-au construit cu îndrumare și asistență – lucrări de care pot fi mândri. Acest program
s-a dovedit a fi un bun model de aplicat în laboratoarele școlare – pentru că experimentele cu aburi, electricitate, aer, apă ș.a.m.d. le-au permis copiilor să înțeleagă foarte ușor natura, fenomenele naturale și mecanismele artificiale – lumea în care trăim”, a punctat specialist PR din cadrul Complexului Astronomic Baia Mare, Ciprian Crişan.