Iată o sinteză a celor mai importante modificări legislative din plan juridic, economic, social şi fiscal, apărute în ultima săptămână.
Stabilirea metodologiei de calcul a cifrei de afaceri pentru facilităţile din construcţii
Prin OUG nr. 43/2019 au fost aduse schimbări în domeniul aplicării facilităţilor fiscale pentru angajaţii din construcţii. Una dintre aceste schimbări, ce se va aplica începând cu veniturile aferente lunii iulie 2019, vizează determinarea cifrei de afaceri în funcţie de care se aplică facilităţile în domeniile specifice construcţiilor.
• Pentru societăţile comerciale nou-înfiinţate, respectiv înregistrate începând cu luna ianuarie a anului 2019, cifra de afaceri se calculează cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care se aplică scutirea, iar pentru societăţile comerciale existente la data de 1 ianuarie se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri realizată cumulat pe anul fiscal anterior.
• Pentru societăţile comerciale existente la data de 1 ianuarie, care au avut o cifră de afaceri din activităţile în sectorul construcţii, realizată cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% inclusiv, facilităţile fiscale se vor acorda pe toată durata anului în curs, iar pentru societăţile comerciale existente la aceeaşi dată, care nu realizează această limită minimă a cifrei de afaceri, se va aplica principiul societăţilor comerciale nou-înfiinţate.
Mecanismul de calcul al cifrei de afaceri, în vederea aplicării facilităţii fiscale, se va stabili prin ordin al preşedintelui Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, care se va publica pe site-ul instituţiei.
Propunere de modificare a Codului Fiscal
Un nou termen pentru depunerea declaraţiilor anuale şi introducerea unor reguli pentru microcompanii
Camera Consultanţilor Fiscali (CCF) solicită ministrului Finanţelor Publice modificarea Codului Fiscal, astfel încât termenul de depunere a Declaraţiei Unice să fie unul „realist” – pe 25 mai.
Consultanţii fiscali propun modificarea Codului Fiscal, principalele solicitări vizând:
• consolidarea fiscală
• definirea locului conducerii efective
• reguli de declarare a impozitului pe profit/impozitului pe veniturile întreprinderilor în cadrul reorganizărilor
• stabilirea unui termen realist pentru depunerea declaraţiilor anuale referitoare la impozitul pe profit
• introducerii unor reguli aplicabile în cazul operaţiunilor de reorganizare a microcompaniilor
• stabilirea unui termen realist pentru depunerea declaraţiei unice – 25 mai
• o serie de propuneri care vin să coreleze prevederile actuale ale Codului Fiscal cu Codul de Procedură Fiscală.
De asemenea, consultanţii fiscali solicită elaborarea de norme metodologice de aplicare a Codului fiscal de către MFP, ca urmare a multitudinii modificărilor legislative din ultima perioadă, care pun în dificultate mediul de afaceri în lipsa normelor de aplicare.
Proiect de OUG
Măsuri fiscal-bugetare
• Reducerea personalului bugetar, majorarea accizei
pe ţigări şi taxa pe zahărul din băuturile răcoritoare
Ministerul Finanţelor Publice a publicat un Proiect de Ordonanţă privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare între care reducerea personalului bugetar, majorarea accizei pe ţigări şi taxa pe zahărul din băuturile răcoritoare.
Încadrarea în deficitul bugetar
Serviciile publice constituie principalul element la care cetăţeanul se raportează atunci când evaluează rezultatele/performanţele administraţiei publice. Reducerea birocraţiei şi simplificarea procedurilor, atât pentru cetăţeni şi mediul de afaceri, cât şi la nivel inter şi intrainstituţional, sunt de natură să eficientizeze activitatea administraţiei publice şi să crească gradul de transparenţă şi integritate în prestarea serviciilor.
Se propune diminuarea cu 50% a numărului de posturi aferente cabinetului secretarului de stat, subsecretarilor de stat şi asimilaţilor acestora din cadrul ministerelor şi aparatului de lucru al Guvernului, precum şi cele aferente cabinetului conducătorului de organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu rang de secretar de stat.
Prin excepţie, se pot organiza concursuri sau examene pentru:
– ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de personal didactic de predare
– ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de personal medico-sanitar
– posturile vacante necesare încadrării promoţiei de ofiţeri, subofiţeri, agenţi de poliţie, maiştri militari, funcţionari publici cu statut special din anul 2019
– posturile vacante necesare încadrării promoţiei 2019 a Institutului Naţional al Magistraturii.
Contribuţii sociale obligatorii
Se propune includerea în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii (CAS, CASS şi CAM), a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, pentru alte situaţii decât cele cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie.
Se menţine regimul de exceptare de la plata contribuţiilor sociale numai pentru tichetele cadou acordate de angajator/plătitor cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, în limita plafonului de 150 lei/eveniment/persoană.
Accize şi alte taxe speciale
• Pentru a fi evita declanşarea acţiunii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva ţării noastre, legislaţia naţională, respectiv Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, trebuie modificată astfel încât să fie conformă cu reglementările UE în domeniul accizelor.
În acest sens, se impune adoptarea unor măsuri pentru a corecta neconcordanţa cu Directiva 2011/64/UE, respectiv acciza globală pe ţigarete să reprezinte cel puţin 60% din preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum.
Având în vedere că nivelul actual al accizei totale pentru ţigarete nu reprezintă cel puţin 60% din preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, se impune creşterea nivelul accizei totale pentru ţigarete, începând cu 1 septembrie 2019, de la 483,74 lei/1.000 ţigarete la 503,97 lei/1.000 de ţigarete.
• Se impune adoptarea unor măsuri în vederea combaterii consumului de băuturi răcoritoare cu conţinut ridicat de zaharuri libere, prin introducerea acestora în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate.
– Băuturi răcoritoare cu conţinut ridicat de zaharuri libere al căror conţinut de zaharuri este între 5-8 g zaharuri/100 ml produs – 0,8 lei/litru
– Băuturi răcoritoare cu conţinut ridicat de zaharuri libere al căror conţinut de zaharuri este peste 8 g zaharuri/100 ml produs – 1 leu/litru.