Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

0
430

În 4 august 2019, duminica a VII-a după Sfintele Rusalii, prima duminică din Postul Adormirii Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

Sfânta Liturghie Arhierească

Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Mircea Filip, din Parohia Romainville, Paris, care a venit la Sfânta Liturghie împreună cu doamna preoteasă şi cei şapte copii ai lor, Efrem, cel din urmă fiind născut cu peste două luni în urmă, Pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, slujitori ai Catedralei, arhidiaconi ai Catedralei.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.
În timpul Sfintei Liturghii s-au împărtăşit sumedenie de copii, mulţi veniţi împreună cu părinţii lor din străinătate, unde-şi duc traiul, precum şi credincioşi maturi, sosiţi acasă în concediu, care au venit să se roage împreună cu Întâistătătorul Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Iustin şi soborul, însoţiţi de cei ai lor de acasă, luna august fiind dedicată, în străinătate, concediilor.

Cuvântul de învăţătură

La momentul chinonicului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuprinzător cuvânt de învăţătură, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii – vindecarea a doi orbi şi a unui mut din Capernaum.
„Dumnezeu lucrează minunile în parteneriat cu omul credincios, omul care-şi mărturiseşte credinţa în puterea vindecătoare a lui Dumnezeu, Care vindecă bolile incurabile şi imposibile, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Numai Mântuitorul a vindecat morţi şi a vindecat orbi din naştere, pe slăbănogul de 38 de ani, a vindecat, spune în finalul pericopei evanghelice de azi, toată boala şi neputinţa în popor, străbătând oraşele şi cetăţile lor. Putem citi din atitudinea Mântuitorului durerea şi mila pe care le avea faţă de omul căzut în stare de neputinţă. Dumnezeu l-a creat pe om după chipul Său, l-a făcut perfect după chipul Său, de­să­vârşit”, a precizat Prea­sfinţitul Părinte Episcop.”
Cauza tuturor suferinţelor este păcatul, iar Iisus Hristos Mântuitorul îi redă omului normalitatea:
„Mântuitorul constată că păcatul şi căderea au adus omului atâta suferinţă, atâta neputinţă, au dezintegrat fiinţa umană, le-a spus credincioşilor din Catedrala arhiplină Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Omul, care a fost creat de Dumnezeu cu toate simţurile necesare ca să crească şi să convieţuiască în societate, în familie şi în lume, este lipsit de vedere, este lipsit de mâini, de picioare, de putere din cauza căderii lui, datorită păcatului care a intrat ca o eroare în viaţa sa, prin ispita celui rău, prin diavol. Şi atunci Dumnezeu ce face? Îi este milă Mântuitorului de om şi îi redă normalitatea, îi redă frumuseţea, îi redă armonia, îi redă lumina, îi redă raţiunea şi înţelepciunea, îi redă măreţia de rege. Omul întreg este rege. Dumnezeu l-a aşezat pe Adam rege al creaţiei şi Eva regină.”

Slujba Paraclisului Macii Domnului

Duminică, 4 august 2019, de la ora 17,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Slujba Paraclisului Maicii Domnului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, împreună cu un sobor de preoţi.
Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Mircea Filip, parohul din Romainville, Paris, Franţa, Pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, din partea Catedralei.
Răspunsurile de la strană au fost date de o parte a Grupului Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, şi o parte a Grupului Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi ai Catedralei Episcopale Maramureşene (ATOCEM), dirijat de Arhid. Ionuţ Pleş.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a referit la Postul Adormirii Maicii Domnului, la slujba Paraclisului Maicii Domnului şi la foloasele duhovniceşti pe care le avem în urma rostirii acestuia.
„Înţelesul, rostul şi folosul acestei slujbe, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, este acela că este vindecătoare de multe patimi şi boli, este aducătoare de linişte şi pace sufletească, este aducătoare de pace în familie şi grabnic vindecătoare a bolnavilor de pe patul de spital şi nu numai, pe care-i purtăm în rugăciunile noastre când participăm la slujbă, ei neputând fi prezenţi, dar îi pomenim împreună cu slujitorii lui Dumnezeu în biserică şi Maica Domnului cea grabnic ajutătoare şi mult vindecătoare ne împlineşte rugăciunile şi îi vindecă pe cei bolnavi atunci când ştie că le este de folos pentru mântuirea lor sufletească. Pe Maica Domnului o avem, după Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, Dumnezeu Cel în Treime Slăvit, cea mai apropiată şi grabnică folositoare şi puternică şi mult rugătoare. De aceea, Părinţii Bisericii au luat numele Maicii Domnului din paginile Sfintei Scripturi şi l-au aşezat în dogmele şi învăţăturile Bisericii.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.