„O prietenie regală” la Mineralogie

0
127

Povestea unei prietenii care învăluie patru generaţii ale Familiei Regale poate fi descoperită până în 27 octombrie de cei care vor călca pragul Muzeului Judeţean de Mineralogie “Victor Gorduza” din Baia Mare. Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, în parteneriat cu Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Cotroceni şi cu Muzeul Municipiului Bucureşti a organizat în această săptămână la instituţia muzeală băimăreană, vernisajul expoziţiei itinerante „O Prietenie Regală: Grigore Antipa şi Regii României 1892-1944”. Vizitatorii vor putea admira obiecte de mare valoare sentimentală, documente şi fotografii inedite din colecţiile muzeelor partenere.
Într-o atmosferă caldă şi prietenoasă, alături de colegi, colaboratori şi prieteni ai Muzeului, a debutat vernisajul acestei încântătoare expoziţii temporare, cu un cuvânt de mulţumire adresat de directorul Muzeului Judeţean de Mineralogie, Ioan Denuţ, pentru fructuoasa colaborare avută cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, în organizarea acestei expoziţii şi de asemenea a mulţumit publicului pentru prezenţă. În continuare, acesta a făcut o scurtă descriere a celor mai importante acţiuni şi activităţi ale doctorului Grigore Antipa, prin intermediul cărora a rămas în istorie ca o personalitate deosebit de importantă în domeniul ştiinţelor naturale şi nu numai, atât în România cât şi în străinătate. Acesta a vorbit despre activitatea doctorului Antipa în administrarea şi dezvoltarea pescăriilor de stat din România, despre modalitatea holistică de a trata subiectele din operele sale şi despre poate cea mai importantă realizare a acestuia, crearea şi dezvoltarea Muzeului Naţional de Istorie Naturală din Bucureşti, care astăzi îi poartă numele, de la un muzeu de zoologie ce aparţinea de Universitate, până la rangul de Muzeu Naţional.
Vernisajul a continuat cu intervenţia cercetătorului ştiinţific dr. Oana Popa, artizanul acestei expoziţii, ce prezintă prin intermediul unor distincţii, documente şi fotografii, povestea prieteniei dintre Grigore Antipa şi cei patru monarhi din familia regală a României: Regele Carol I, Regele Ferdinand I, Regele Carol al II-lea şi Regele Mihai.
“Primele pagini ale acestei poveşti despre O Prietenie Regală au fost scrise la Peleş în octombrie 1892, când Grigore Antipa, tânăr eminent, şcolit la o prestigioasă universitate din Germania, are deosebita onoare de a-i prezenta Regelui Carol I planurile sale de viitor. Cucerit de tânărul zoolog cu minte de economist, suveranul îl reţine la dejun şi, mai mult, îi devine acestuia de-a lungul anilor «un adevărat părinte care l-a sprijinit şi povăţuit până la sfârşitul vieţii sale». Vizitând expoziţia îl vom descoperi pe Grigore Antipa – prietenul devotat, cel care alături de Familia Regală călătorea an de an în Delta Dunării şi despre care Regina Maria îşi aminteşte cu plăcere în celebrele sale Memorii: «Cel mai scump tovarăş al nostru în aceste excursii pe Dunăre era doctorul Antipa, un om neobişnuit de mic la stat, rotund, jovial şi plin de înţelepciune. Îşi făcuse studiile în Germania şi vorbea nemţeşte cu aceaşi uşurinţă ca şi limba lui. Nu era nimic în lume ca să nu ştie el despre apă, peşti şi păsări. Antipa era prieten cu toată lumea şi o plimbare pe Dunăre fără el pierdea jumătate din farmecul ei». Păşind în această emoţionantă expoziţie temporară vom descoperi câteva dintre comorile Muzeului al cărui „suflet” a fost Grigore Antipa, cel pe care Regele Carol I îl considera de neînlocuit la conducerea Pescăriilor Statului, prietenul de o viaţă al Regelui Ferdinand sau colaboratorul apropiat al Regelui Carol al II-lea”, precizează organizatorii expoziţiei.
La finalul vernisajului a luat cuvântul conf. univ. dr. ing. Mirela Coman, de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, care la rândul ei a vorbit despre personalitatea de excepţie care a fost Grigore Antipa, atât în spaţiul românesc cât şi în străinătate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.