• “Şirag” de premii obţinute de elevii Palatului Copiilor Baia Mare la competiţii naţionale şi internaţionale
Elevii de la Palatul Copiilor din Baia Mare au reprezentat cu succes Maramureşul la trei competiţii naţionale şi internaţionale. Palatul Copiilor a fost prezent cu formaţii de dansuri, solişti vocali şi instrumentişti şi meşteri populari. “Copiii noştri au făcut senzaţie, impresionând juriile şi publicul, întorcându-se acasă cu premii, diplome şi trofee”, a punctat prof. Maria Stanciu din cadrul Palatului Copiilor Baia Mare. Cele trei evenimente la care a fost reprezentat Palatul Copiilor din Baia Mare sunt: Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „Cătălina” din Iaşi, Festivalul Internaţional de Folclor şi Meşteşuguri Tradiţionale “Someş, Cântecele Tale” de la Jibou şi Olimpiada Naţională de „Meşteşuguri artistice tradiţionale” din Sibiu. În acest context sunt aduse mulţumiri pentru sprijinul acordat, directorului Palatului Copiilor, Ion Iuga, conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş şi Centrului pentru Conservarea Culturii şi Promovarea Tradiţionale Maramureş “Liviu Borlan” Baia Mare.
• Festivalul de Folclor de la Iaşi

În perioada 23-27 iulie la Iaşi s-a desfăşurat Festivalul internaţional de folclor şi meşteşuguri “Cătălina”. Parcul Palas din capitala Moldovei a fost scenă pentru 29 de ansambluri, participante la cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „Cătălina”. Evenimentul dedicat portului, muzicii şi dansurilor populare a avut ca protagonişti tineri artişti îndrăgostiţi de tradiţiile din Spania, Rusia, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Polonia, Republica Moldova şi România. Ţara noastră va fi reprezentată de ansambluri din Arad, Gorj, Olt, Brăila, Tulcea, Vaslui, Neamţ, Maramureş, Bistriţa, Suceava, Iaşi. Evenimentul a inclus şi secţiunea meşteşugurilor populare. De la această competiţie, elevii maramureşeni s-au întors cu trofeul, patru premii I şi două premii II. Astfel, la secţiunea de folclor, clasamentul este următorul:
Locul I (un trofeu): Ansamblul ,,Hori şi joc” – prof.coregraf Maria Seraz; Locul I: solist vocal Cezara Dan – prof. coregraf Maria Seraz;
Locul al II-lea: solist vocal Teodora Dănţăuşa- prof. coregraf Maria Seraz;
Locul al II-lea: solist instrumental – vioară Andrei Ciocaş – prof. coregraf Maria Seraz.
Meşteşuguri artistice tradiţionale:
Loc I – secţiunea Icoană pe sticlă: Adnana Mureşan – prof. Marcel Stanciu;
Loc I – secţiunea Zgărdane: Andreea Goloman – prof. Maria Stanciu
• Festival de Folclor din Jibou
În intervalul 26-28 iulie, la Jibou s-a desfăşurat Festivalul Internaţional de Folclor şi Meşteşuguri Artistice Tradiţionale ,,Someş cântecele tale”. În acest an, evenimentul a ajuns la ediţia a XXXIII-a. În cadrul sărbătorii, pe scena din Jibou au urcat ansambluri folclorice din Bulgaria, Polonia, Ungaria, Serbia, Slovacia şi România (Alba, Braşov, Cluj, Maramureş, Olt, Satu Mare şi Sălaj), precum şi grupuri de meşteri populari din România. Premiile elevilor maramureşeni sunt următoarele:
Locul I şi trofeu: Ansamblul ,,Doina Chioarului” – prof. Ionel Coteţ
Locul I: Taraful Ansamblului ,,Doina Chioarului” – prof. Ionel Coteţ
Locul I: solist ins. Răzvan Buhai – prof. Ionel Coteţ
Locul I: solist vocal Denisa Dragoş – prof. Ionel Coteţ
Locul I: Orchestra Maramureşul – prof. Marcel Both
Locul I: Grup Vocal ,,Mlădiţe Maramureşene” – prof. Marcel Both
Locul I: Solist vocal Claudia Sas – prof. Marcel Both
Locul I: Solist vocal Victoria Petrenciuc – prof. Marcel Both
Locul I: Solist vocal Larisa Băban – prof. Marcel Both
Locul I: Duet vioară Raluca şi Georgiana Pinţoi – prof. Marcel Both
Meşteşuguri artistice tradiţionale
Locul I: Cusături: Lorena Petrenciuc – prof. Maria Stanciu
Locul I: Zgărdane: Daria Maria Pop– prof. Maria Stanciu
Locul I: Prelucrarea lutului: Luca Topan– prof. Marcel Stanciu
• Olimpiada Naţională de “Meşteşuguri artistice tradiţionale”

Muzeul Astra din Sibiu a găzduit în perioada 23-29 iulie, faza naţională a olimpiadei “Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”. La actuala ediţie au participat peste 250 de copii, din 31 de judeţe ale ţării, dar şi din străinătate – Suedia, Republica Bulgaria şi Republica Moldova, R.P. Chineză (Institutul Confucius Sibiu/ ULBS Sibiu). Micii meşteşugari în straiele specifice locurilor de origine, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, au animat Muzeul prin atelierele interactive, atât în spaţiile pavilionare, cât şi prin gospodăriile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Concursul a cuprins mai multe secţiuni: ţesut la război vertical şi orizontal, brodat, cusut, confecţionat piese de port popular, confecţionat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, confecţionat opinci, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, confecţionat măşti, artă decorativă.
Delegaţia Maramureşului formată din trei elevi şi profesorii lor coordonatori s-a întors victoriasă, obţinând trei premii întâi. Elevii s-au declarat încântaţi de experienţa prin care au trecut.

“Pentru mine, Olimpiada Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale de la Sibiu înseamnă şi a însemnat, de-a lungul celor doi ani de participare, o competiţie cu ajutorul căreia am reuşit să evoluez, îndrumată de multe persoane experimentate. De asemenea, această experienţă mi-a înmulţit cunoştinţele despre ceea ce înseamnă arta populară tradiţională din toată ţara, şi m-a îndrumat să nu las tradiţia să se piardă, deoarece aceasta a început să fie transmisă din ce în ce mai puţin. Meşteşugul pe care îl practic-confecţionatul zgărdanelor-are un loc special în inima mea, fiindcă este primul meşteşug pe care l-am deprins, de la doamna profesoară Maria Stanciu, şi la care nu m-am gândit să renunţ niciodată, şi astfel prin acesta s-a născut dragostea mea pentru tradiţie şi dorinţa de a o păstra vie în sufletele românilor de pretutindeni. Chiar dacă nu am avut mult contact cu satul românesc de când eram un copil, fiind crescută la oraş, consider că este important să se aprecieze acel stil de viaţă şi toate lucrurile bune la care a condus. Aşadar, susţin că tradiţia pur românească, specifică fiecărui judeţ, ar trebui menţinută cât mai mult posibil, pentru că, odată pierdută, nu mai poate fi egalată de nimic altceva”, a afirmat Alexia Maria Niţu.
Cristian Cadar a fost unul din cei mai apreciaţi participanţi la olimpiadă. El a relatat că “pentru mine Olimpiada de Meşteşuguri Artistice Tradiţionale de la Sibiu a însemnat şi înseamnă o competiţie în care cei mai buni mici meşteşugari îşi testează aptitudinile şi măiestria, dar totodată olimpiada este un eveniment cu prilejul căruia se leagă prietenii noi, iar pentru cei cu o participare mai veche e şi o întâlnire cu prietenii. Mă bucur că am avut prilejul ca şi anul acesta să particip la olimpiadă şi să obţin premiul întâi, asemenea colegelor mele, Chiver Andreea şi Niţu Alexia”.

La rândul său, Andreea Maria Chiver a concluzionat că “în aceşti ani, olimpiada a însemnat pentru mine o experienţă care m-a ajutat să mă dezvolt pe plan artistic prin munca depusă care a contribuit la progresul meu ca artist, cât şi spiritual, prin modul în care am ajuns să înţeleg cât de importantă este cunoaşterea identităţii noastre culturale, pentru a menţine vii rădăcinile noastre şi pentru a ne face cunoscut nouă înşine frumuseţea acestei ţări. În acest an, fiind a 5-a şi ultima mea participare ca şi concurent, am avut parte de o experienţă minunată, în care munca şi voia bună au fost cele două caracteristici principale ale fiecărei zi petrecute în muzeul in aer liber. Sunt foarte fericită că am avut ocazia să particip la această competiţie care s-a dovedit în fiecare an a fi o şansă de a învăţa ceva nou şi unic”.
Premii la Olimpiada Naţională de Meşteşuguri Artistice Tradiţionale Sibiu 2019:
Locul I: Icoană pe sticlă: Andreea Maria Chiver – prof. Marcel Stanciu
Locul I: Confecţionat podoabe: Alexia Maria Niţu – prof. Maria Stanciu
Locul I: Măşti: Cristian Cadar – prof. Maria Stanciu.