Direcţia de Sănătate Publică Maramureş marchează, în perioada 1-7 august 2019, Săptămâna Mondială a Alăptării. Campania demarată în acest scop are sloganul: “Informaţi părinţii. Promovaţi alimentaţia la sân! Acum şi pentru viitor!”
Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a oferi copiilor cel mai bun început de viaţă. Alăptarea exclusivă – hrănirea sugarilor numai cu lapte matern în primele 6 luni de viaţă – ajută copiii să crească, prevenind subnutriţia, promovând dezvoltarea creierului şi reducând riscul de a deveni supraponderali. Alăptarea este primul vaccin al nou-născutului, oferind anticorpi vitali şi o stimulare a imunităţii.
În ciuda acestor beneficii clare, mulţi copii nu sunt alăptaţi. La nivel global, numai 2 din 5 nou-născuţi sunt puşi la sân în decurs de o oră de la naştere şi numai 40% dintre copiii sub 6 luni sunt alăptaţi exclusiv.
În România, rata alăptării exclusive este de 12,6%, printre cele mai mici din Europa. Chiar şi în prima lună de viaţă, ponderea copiilor alăptaţi exclusiv depăşeşte cu puţin 30%. Prin urmare, prevalenţa alăptării exclusive a scăzut în ultimii 7-8 ani.
Campania are ca obiectiv general asigurarea unei nutriţii optime a copiilor până la vârsta de 24 de luni şi creşterea la 50% a copiilor alimentaţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă, până în anul 2025.
Beneficiile alăptării sunt: combate bolile infecţioase, reduce incidenţa şi severitatea diareei, infecţiile respiratorii, otita medie acută, previne malocluzia şi cariile dentare, sporeşte inteligenţa. Beneficii are şi mama: creşte distanţa dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar şi ovarian, reduce riscul de hipertensiune arterială. (o.m.)