Marţi dimineaţă, la Spitalul de Boli Infecţioase, Dermatovenerologie şi Psihiatrie din Baia Mare, au fost aduşi 14 copii cu vârsta cuprinsă între 9 şi 14 ani, cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară. Copiii erau în tabără la Cavnic.
• Dr. Oana David, directorul medical al unităţii sanitare, declară: „Dintr-o tabără şcolară din Maramureş s-au prezentat 14 copii, aduşi de ambulanţe, cu stare generală modificată: dureri abdominale, greţuri, vărsături, deci simptomatologie digestivă, suspicionându-se o toxiinfecţie alimentară uşoară şi medie. Copiii au fost consultaţi iniţial de medicul de gardă de la Centrul de Permanenţă Cavnic, după care au fost aduşi la noi. S-au prelevat probe biologice care sunt în curs de prelucrare. Copiii au rămas internaţi, însă evoluţia lor este favorabilă. Le-am instituit regim igienico-dietetic şi vor fi externaţi în curând, mai puţin 4 copii care mai rămân în spital”.
• În acest caz s-a demarat o anchetă epidemiologică de către DSVSA Maramureş. Purtătorul de cuvânt dr. Marius Sima ne-a declarat că au fost recoltate probe din smântâna, brânza şi carnea de pui consumată de copii şi analizate în laboratorul DSVSA în direcţia enterobacteriaceelor, dar rezultatul este negativ. De asemenea, s-au recoltat probe pentru Salmonella şi Listeria, iar rezultatele vor fi disponibile peste 5 zile. Carnea de pasăre provine dintr-o unitate autorizată, iar smântâna şi brânza provin de la un producător, dar detalii vom primi după încheierea anchetei. Condiţiile de igienă din bucătăria unităţii sunt bune, însă pentru a evita riscurile, bucătăria a fost închisă, iar copiii din tabără iau masa în altă locaţie.