În Baia Mare, au existat multe drumuri de piatră cubică (străzile Victoriei, Şincai, Eminescu), dar în urmă cu vreo douăzeci de ani piatra naturală cioplită manual a fost înlocuită cu asfalt sau cu pavele de beton. Au dispărut „coştile” şi din Centrul vechi al municipiului şi n-au mai apărut pe aleile din parcuri sau pe trotuare, cum a promis primarul de atunci!
Avem nevoie de drumuri moderne pentru a menţine economia în mişcare, vrem să ne deplasăm rapid, sigur şi ieftin, pe artere ecologice, cu autovehicule nepoluante. În domeniul siguranţei, dorim să se reducă numărul de victime şi morţi în accidentele rutiere cu 50% pînă în 2030, iar din 2050 oraşele europene să fie preponderent pietonale. Şi transportul de mărfuri are o strategie specială, scopul fiind trimiterea containerelor mai ales pe calea ferată, o soluţie mai ieftină decît toate celelalte şi ecologică dacă folosim energie electrică verde.
Actualele motoare cu ardere internă, mai ales cele Diesel, poluează cu dioxid de sulf, oxizi de azot, amoniac şi compuşi organici volatili, afectînd calitatea mediului. Practic, poluarea se simte în aer pînă la 300 m de traficul pe drumurile publice, căile ferate şi pe aeroporturi, noxele gazoase fiind principala sursă de poluare a aerului. Există directive europene privind calitatea mediului, pe care sîntem obligaţi să le aplicăm, dar deocamdată cetăţenii cu case lîngă drum respiră azot şi suportă zgomotul peste 60 de decibeli. UE intervine doar în instrastructura continentală şi în ce priveşte poluarea, pledînd pentru siguranţă, fiabilitate şi eficacitate în transporturi.
Românii din diaspora călătoresc cu 100 km/h pînă la graniţă, după care viteza scade la jumătate, deci cer autostrăzi – alături de firmele de transport. Pînă acum, politica statului a fost de reasfaltate a şoselelor naţionale (au fost modernizate cele din Baia Mare spre Dej, Satu Mare şi Sighetu Marmaţiei şi se lucrează pe Moisei – Borşa şi Baia Mare – Tg. Lăpuş). Consiliul Judeţean Maramureş, preşedinte Gabriel Zetea, a înţeles că trebuie să aloce fonduri mai mari şi să repare capital drumurile dintre comune – lucrările vor începe în curînd pe DJ 186 Valea Izei şi vor continua pe alte rute, însă trebuie să avem răbdare pînă cînd vor arăta precum DJ Baia Sprie – Cavnic – Bîrsana, singurul drum judeţean modernizat.
Maramureşul va avea autostradă, se lucrează la reactualizarea studiului de fezabilitate pentru „Autosatrada Nordului”, dar de fapt Ministerul Trasporturilor lucrează la studiul de fezabilitate SF pentru un drum expres între Baia Mare, Satu Mare şi Vama Petea (seamănă cu autostrada, dar sensurile nu sînt separate cu parapet). Probabil, drumul va ocoli satele. Presiunile celor interesaţi de autostrăzi sînt mari, dar nu există suficiente fonduri, constructorii sînt lenţi şi de-i grăbeşti fac treabă de mîntuială… S-a intensificat însă presiunea pentru construirea autostrăzilor de legătură cu cele europene, deşi ar trebui să aibă întîietate drumurile locale, pe care circulă toată lumea. Acesta este interesul majoritar.
La solicitarea transportatorilor şi comercianţilor, se pare că Guvernul a deblocat investiţiile în autostrăzi, conexiuni infrastructurale obligatorii pentru a uşura schimburile comerciale interne şi internaţionale. Transporturile contribuie la produsul economic intern brut cu 9%, fiind în dezvoltare în principal transportul rutier de mărfuri, însă viitorul este al transportului de mărfuri pe calea ferată – poate fi ecologizat pe bază de energie verde, automatizat şi conectat la internet.
Nu ne obligă nimeni să renunţăm la piatra cubică de granit ce rezistă o mie de ani (am văzut aşa ceva în Barcelona, în Budapesta) şi nici s-o înlocuim cu pavele din ciment garantat pe zece ani. De regulă, uităm că drumurile moderne trebuie să fie şi întreţinute, ceea ce costă anual 5% din valoarea lor!