Sâmbătă, 20 iulie 2019, când Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” Dealu Mare, cu ocazia hramului, în fruntea unui sobor ales de preoţi şi diaconi.
Sfânta Liturghie Arhierească
Din soborul slujitor de peste 25 de preoţi şi diaconi au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh al mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretar protopopesc, Pr. Ioan Ciceu, proin-protopop, Protos. Ioil Nicoară, stareţul Mănăstirii Dealu Mare, Protos. Visarion de la Mănăstirea Scărişoara Nouă, Protopopiatul Carei, Ierom. Visarion Gherman, Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” Şatra-Dumbrava, Pr. Călin Tuns, paroh în Coroieni, Pr. Radu Man – Baba, Pr. Ioan Zubaşcu – Drăghia, preoţi invitaţi din mai multe protopopiate ale Eparhiei, arhidiaconi şi diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la chinonic au cântat pricesne solista de muzică populară Ana Hosu şi eleva Nicoleta Câmpan, clasa a XII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare. Este o practică frecventă şi continuă a Arhidiaconului şi Profesorului Adrian Dobreanu, dirijorul Grupului Bizantin „Theologos”, ca să promoveze, la priceasnă, voci de excepţie din Seminarul Teologic Ortodox sau din alte licee băimărene.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a apreciat numărul record al credincioşilor, mai mulţi chiar decât la târnosirea bisericii, şi asta datorită drumului asfaltat realizat de primărie printr-un proiect integrat. În fruntea lor s-a aflat, ca de fiecare dată, primarul Gavril Ropan al comunei Coroieni, un primar model, după cum este caracterizat de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care se pune, cu fiecare activitate ce o desfăşoară, în slujba bisericii lui Hristos, iar dintre realizările sale este de amintit ridicarea şi dotarea cu toate cele necesare a Căminului Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice „Bunul Samaritean” din Coroieni, pe care l-a predat în administrare directă pentru totdeauna Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Cuvântul de învăţătură
La momentul pricesnei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un folositor cuvânt de învăţătură despre viaţa pilduitoare a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, pildă de credinţă în Dumnezeu şi rugăciune fierbinte pentru oameni:
„Este sărbătoare mare şi sfântă aceasta, la mijloc de vară, pentru că întotdeauna, în ziua de 20 iulie a fiecărui an, cinstim pe Sfântul şi slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul, omul lui Dumnezeu, mare Prooroc al Celui Preaînalt şi apărător al legilor sfinte strămoşeşti. Despre acest bineplăcut lui Dumnezeu şi ales de El să-i fie apărător al legilor sfinte, aflăm din paginile Sfintei Scripturi.”
Vorbind despre ctitorirea mănăstirii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a spus:
„Mănăstirea Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din comuna Coroieni din Ţara Lăpuşului, este în cel de-al treizecilea an de existenţă. A fost ctitorită de un ucenic al Rohiei şi al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, Părintele Arhimandrit Paisie Cosma. O ctitorie de suflet, pentru o zonă de suflet, deoarece Părintele Paisie s-a născut în această parte a Ţării Lăpuşului şi a pus bazele acestei frumoase mănăstiri cu o biserică minunată şi cu o incintă într-o poiană foarte frumoasă şi binecuvântată. Ne bucurăm din suflet că mănăstirea a evoluat foarte frumos. Rugăm pe Dumnezeu să-l treacă în ceata celor drepţi pe ctitorul ei, pe Părintele Paisie, care a plecat dintre noi.”
Distincţii
Pentru modul pilduitor în care colaborează cu Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, în folosul credincioşilor din parohiile comunei Coroieni, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin l-a distins pe primarul Gavril Ropan, în Anul Omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari), cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” emisă de Episcopie cu ocazia acestui An Omagial.
De asemenea, a fost distins cu Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” Călin Bud, directorul Căminului Rezidenţial pentru Îngrijirea Persoanelor Vârstnice „Bunul Samaritean” din Coroieni, un cămin care oferă condiţii de cinci stele rezidenţilor.
Stareţul Mănăstirii „Sfântul Ilie Tesviteanul” Dealu Mare, Protos. Ioil Nicoară, a fost distins cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” pentru activitatea de bună chivernisire a lucrurilor mănăstirii.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit din partea obştii mănăstirii şi stareţului o icoană a Sfântului Iustin martirul şi filozoful şi un coş cu flori.
Binevenita masă de hram a fost oferită de credincioşii din parohiile Baba şi Drăghia împreună cu preoţii lor.
Cu ocazia hramului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat biblioteca Mănăstirii, recent înfiinţată, care va purta numele „Paisie Arhimandritul”.
***
Mănăstirea „Sfântul Ilie Tesviteanul” Dealu Mare a fost zidită în hotarul acestei localităţi din comuna Coroieni începând din anul 1991 de către Protosinghelul, pe atunci, Paisie Cosma, pe un teren moştenit de la părinţi. A fost stareţul acestei Mănăstiri de la înfiinţare până în anul 2010, când a trecut la Domnul, fiind înmormântat lângă zidul bisericii. Târnosirea sfântului locaş a avut loc în 20 iulie 2013 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian şi Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei şi Europei Centrale şi de Nord. În prezent aici există un adevărat complex monahal, cu mai multe clădiri şi destinaţii.