Se caută investitori pentru Băile Coştiui

0
1701

Administraţia locală din Rona de Sus caută soluţii prin care să redeschidă băile sărate de la Coştiui, aflate momentan în paragină. Primăria, care a reintrat în posesia ştrandului după un lung proces, ar putea realiza un proiect de reabilitare a zonei, însă ar dura ani buni. Ar prefera, în schimb, găsirea unui investitor serios, care să pună baza de tratament pe picioare mult mai repede.
În momentul de faţă, autoritatea locală este în plin proces de recuperare a datoriilor de la fostul concesionar al băilor, cu care a reuşit rezilierea contractului. Primăria are de recuperat 170.000 de lei creanţe: „Acum suntem la capitolul de recuperare a creanţelor pe care firma ce a administrat băile le-a făcut. Lucrăm cu un executor din Bucureşti. Proiecte pentru redeschiderea băilor nu sunt, însă acum voi supune atenţiei Consiliului local problema să vedem ce hotărâre vom lua cu privire la acea zonă. Există varianta concesionării, sau să facem noi un proiect, dar dacă mergem pe varianta unui proiect, ştiţi cât durează aşa ceva… cel puţin 3 – 4 ani. Dacă îl mai lăsăm în paragină atâta timp, ce se mai alege de băi?! Părerea mea este că dacă am găsi acum un investitor serios şi să concesionăm locul, am fi mai câştigaţi cu toţii. Nu se pune problema să vindem nimic, ci doar să concesionăm. Şi apoi să încasăm şi noi, ca administraţie, nişte dividende anual, care ar fi bune la bugetul local, iar localnicii ar avea un loc unde să se relaxeze. Acum vom vedea ce vor decide consilierii, că în şedinţa din luna aceasta le supun atenţiei acest lucru. Dar trebuie să facem ceva cu această zonă, că e păcat să stea în paragină. Însă nu mai vrem nici să fim păcăliţi, cum s-a întâmplat ultima dată”, a explicat Ioan Romaniuc, primarul din Rona de Sus.

Primăria pierde bani din cauză că băile sunt închise

Băile Coştiui sunt închise de trei ani. În toată această perioadă, administraţia locală a pierdut bani buni care puteau ajunge în bugetul primăriei: „Noi pierdem zilnic bani din cauză că băile sunt închise. Cred că pe an pierdem lejer 100.000 de lei, bani care ar putea intra în bugetul local dacă bazinul ar fi deschis. Încă din trecut, noi am avut acolo clădirea cu băile calde, bazinul şi terenul aferent, iar Coş­tiui cu băile reprezintă o tradiţie pentru noi. A reprezentat poate singurul venit consistent pentru noi până s-au închis şi ne-am bucura cu toţii ca să funcţioneze din nou. Cât despre sursa de apă, noi avem acolo nişte puţuri, care nu s-au surpat, din fericire. De asemenea, mai avem o mină întreagă nesurpată. Aceasta necesită reparaţii, dar nu foarte mari. De unde se poate lua apă este o suprafaţă de aproximativ 10.000 mp. Acesta este un lac care nu s-a surpat. Apa este destulă pentru a alimenta băile, dacă s-ar redeschide. Deci resurse naturale pentru funcţionare ar fi destule. Însă lipseşte un om serios care să dorească să investească aici. Ştrandul este închis şi în prezent. Singurul lucru pe care l-am făcut a fost să dăm unui om de acolo să întreţină spaţiul verde, să nu crească iarba. Ultima dată băile au funcţionat în anul 2016”, a conchis primarul. Localnicii îşi aduc aminte cu nostalgie de vremurile de odinioară, când veneau la ştrand să-şi trateze bolile reumatice, dar şi pentru relaxare: „Băile mergeau foarte bine în trecut, venea lume multă, atât din ţară, cât şi din străinătate, mai ales când erau şi băi calde sărate, în vană. Apa sărată făcea bine la orice dureri din oase, la reumatism. Acum totul s-a distrus, e terminat”, a spus Ionel Pop. „Era un loc frumos aici pe vremuri, cu aer curat, cu apă sărată, trasă de la lacul vechi, ce s-a surpat, unde este un puţ mare”, a explicat şi localnica Mariana. „Ar fi bine să se redeschidă, că am avea şi noi, cât de cât, un loc de relaxare mai aproape de casă”, a spus Claudiu, un alt localnic din Coştiui.
În trecut, sarea a fost exploatată pe teritoriul dintre Coştiui şi Rona de Sus în mai multe ocne. Salina, deschisă încă din secolele XIV-XV, a fost definitiv închisă în anul 1933, din cauza nerentabilităţii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.