La AJPIS Maramureş: Plăţi necuvenite de prestaţii sociale

0
285

Mai multe amenzi au fost aplicate de inspectorii maramureşeni după ce au constatat nereguli în acordarea unor ajutoare sociale. Cele mai multe probleme au fost la beneficiarii de venit minim garantat şi alocaţie de susţinere a familie. Oficialii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş (AJPIS) au arătat că au identificat 850 de coduri numerice personale cu nereguli şi au fost semnalate multe plăţi necuvenite.
Deficienţele au ieşit la iveală în cadrul controlului intern – suprapunerii bazelor de date sau sesizări ale personalului din cadrul serviciului Beneficii Ajutoare Sociale din cadrul AJPIS Maramureş. Au fost controlate 8 entităţi (UAT-uri), fiind verificate 1.643 de dosare (595-Venitul Minim Garantat, 586-Alocaţia de Susţinere a Familiei, 462-Ajutoare de Încălzire). Directorul AJPIS Maramureş, Ovidiu Morar, afirmă că s-au identificat 850 CNP-uri cu nereguli (529-Venitul Minim Garantat şi 321-Alocaţia de Susţinere a Familiei). Inspectorii sociali au dispus 1.827 de măsuri (1331-VMG şi 496-ASF) şi au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale (5 avertismente scrise-VMG şi 8 amenzi în cuantum de 1000 lei/fiecare (4 amenzi-VMG şi 4 amenzi-ASF).
Potrivit raportului de activitate al instituţiei, în anul 2018, la AJPIS Maramureş, au fost primite 17.477 dosare noi pentru plata beneficiilor sociale. Compartimentul contabilitate a avut responsabilitatea efectuării controlului financiar preventiv pentru bugetul de asis­tență socială. Au fost aplicate 407 vize pe documentele contabile. La acordarea drepturilor de asistență socială, au fost aplicate 4.888 de vize de legalitate de către consilierul juridic al instituției.
Au fost evidențiate și cazuri de plăți necuvenite în cuantum de 44.328 lei, pentru care s-au facut decizii de debit, sumele recuperate fiind de 38.232 lei.
„În cursul anului 2018, am fost monitorizați de auditorii camerei de conturi, auditul DAPI, campaniile inspecției sociale, precum și posibilitatea intersectării cu baze de date conținând informații ce ne-au ajutat să evităm plățile necuvenite sau să depistăm încercările de fraudare. Dintr-un total de 331.005.870 lei plătiți în 2018, s-au constituit debite în cuantum de 1.030.854 lei (0,3%), din care am reușit să recuperăm 570.314 lei (55,32%), iar la 01.03.2019 suma recuperată era de 669.850 (65%)”, ne spune directorul Ovidiu Morar.

Verificări în privinţa accesului persoanelor cu handicap la hoteluri şi servicii sociale
S-au facut paşi importanţi pentru asigurarea accesului persoanelor cu handicap la mediul fizic, cât şi cel informaţional şi comunicaţional. Concluzia reiese dintr-un raport de activitate al Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş întocmit după efectuarea unei campanii de verificare a asigurării accesului persoanelor cu dizabilități la mediul fizic și informa­țional.
Obiectivul campaniei din anul 2018, a fost asigurarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități privind accesul în „condiții de egalitate cu ceilalți” la unitățile hoteliere care oferă servicii de tratament balnear și recuperare. Au fost verificate 4 unități hoteliere (3 private și unul public), dintre acestea doar unul oferă servicii de tratament balnear și recuperare medicală. Toate unitățile hoteliere aveau elemente adaptate sau parțial adaptate, lucru constatat de echipele de inspectori la fața locului. Din acelaşi raport mai reiese că au fost dispuse 13 măsuri, iar după controalele în teren și sesiunile de consiliere cu persoanele direct responsabile cu gestionarea resurselor materiale, până la începutul lui 2019 au fost implementate 10 măsuri.
De asemenea, inspectorii sociali au controlat în teren în anul 2018, 26 instituții publice/private verificate în cadrul controalelor tematice și inopinate desfăşurate în perioada 2013-2018, pentru fiecare entitate încheindu-se proces verbal de monitorizare. „Menţionăm faptul că monitorizarea măsurilor dispuse în anii 2013-2017 referitoare la adaptarea toaletei, rămâne principala activitate a inspecţiei sociale, celelalte măsuri dispuse reuşind în mare parte să se îndeplinească. Totodată, în cadrul Campaniei de fond al serviciilor publice de asistență socială au fost dispuse și 22 de măsuri în domeniul accesului persoanelor cu diza­bilități. Nu au stabilite debite și nici nu au fost aplicate sancțiuni. În niciuna din situații nu a fost necesară sesizarea organelor de urmărire penală”, a spus directorul Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială, Ovidiu Morar. (c.t.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.