Numărul creditelor de consum neperformante este în creştere pe piaţa bancară din România şi tot mai mulţi români au restanţe la plata ratelor la credite. Soldul creditelor neperformante a crescut cu aproximativ 11%, în doar 6 luni, şi a ajuns la aproape 14,5 miliarde lei, în luna martie – transmite BNR.
Capacitatea de plată a românilor s-a diminuat. Puterea de cumpărare a scăzut. Deşi au aceleaşi venituri ca în momentul în care şi-au luat angajamentul de plată, din cauza inflaţiei şi măsurilor fiscale adoptate de autorităţi, în special prin celebra Ordonanţă 114, apare incapacitatea românilor de a-şi achita ratele. De asemenea, salariile au început să-şi pondereze creşterile, firmele afectate de politicile guvernamentale intră în procedura de insolvenţă şi faliment, renunţă la investiţii şi la angajaţi, sau diminuează salarii.
Din păcate, nici viitorul nu arată prea bine. BNR estimează că probabilitatea ca împrumuturile să nu fie rambursate va creşte, de la circa 2,8% la 3,5% în următorii doi ani.
Nu este prima dată când economia României se confruntă cu această problemă. După criză, principala dificultate a băncilor a fost aceea de a gestiona ponderea mare a creditelor neperformante, care ajunsese la 22% din totalul împrumuturilor în 2014. În următorii 5 ani, rata neperformantelor a scăzut rapid şi în prezent se situează la 4,9%. Evoluţia a fost susţinută, în principal, din scoaterea din bilanţuri a împrumuturilor cu restanţe de peste 90 de zile, dar şi din creşterea creditării şi a îmbunătăţirii disciplinei la plată.
Ce recomandă specialiştii?
În primul rând, românii să nu accepte credite cu grad maxim de îndatorare, chiar dacă li se oferă posibilitatea aceasta. A-ţi lua o marjă de eroare poate fi o decizie pe care o vei aprecia atunci când veţi traversa un moment dificil pe plan financiar.
În al doilea rând, românii care sunt plătiţi în lei ar trebui să evite împrumuturile în monede străine. Leul se depreciază puternic şi, potrivit experţilor, va continua acest trend. Astfel, există pericolul de a avea oscilaţii de cost de la o lună la alta.
Şi nu în ultimul rând, dobânda este şi ea foarte importantă. Experţii recomandă contractele de credit cu dobândă fixă, având garanţia că rata ta are aceeaşi valoare în fiecare lună.