Semnal de alarmă pentru angajaţii bisericilor de lemn

0
506

Nemulţumiri în rândul consilierilor maramureşeni din cauza modului în care îşi fac datoria cei angajaţi pe posturi neclericale la bisericile de lemn, monument UNESCO. Consilierul judeţean, Mihai Sorin Pop, a semnalat în deschiderea şedinţei de Consiliu Judeţean de miercuri, 26 iunie, că în ziua de Rusalii a vrut să viziteze bisericile de lemn din Ieud şi Bârsana. Se afla împreună cu un grup de 25 de persoane şi au mai venit turişti germani, dar şi alţii dornici să descopere frumuseţea lăcaşurilor din Maramureş. Numai că angajaţii nu au fost de găsit.
“Ştiu că bisericile de lemn au făcut parte din acel proiect de reabilitare. În ziua de Rusalii am vrut să vizitez bisericile de lemn din Bârsana şi Ieud. Ambele biserici la ora 13 erau închise. Am sunat şi am aşteptat până la ora 14. Nimeni nu a venit. Pe lângă grupul de 25 de persoane a mai fost autocar cu cetăţeni germani şi numeroşi străini care ar fi vrut să intre în acele biserici. Nu a răspuns nimeni la telefon, nu mi-a răspuns nici preotul paroh din Ieud. Dacă noi avem ca punct principal în strategia de dezvoltare, turismul, nu ar trebui să controlăm aceste lucruri? Un turist nemulţumit împrăştie pentru alţi zeci de turişti informaţia. Voi face şi o adresă scrisă pe care o voi înainta la Executiv”, a declarat Mihai Sorin Pop.
Şeful administraţiei maramureşene, Gabriel Zetea, recunoaşte că problemele nu sunt noi. Singura soluţie pentru ca aceste nereguli să fie stopate ar fi sistarea finanţării, consideră preşedintele Consiliului Judeţean.
“Nu e o chestiune nouă. E greu de controlat pentru că vorbim de personal neclerical, angajat de episcopii. Noi nu facem decât să plătim. Ar trebui să fie prezenţi acolo, deoarece pentru asta îşi încasează banii. Am tot atras atenţia. Sunt adrese consecutive transmise de Consiliul Judeţean şi către episcopie pentru ca cei care sunt angajaţi acolo să îşi facă datoria. Noi vom mai vorbi la episcopie, pentru că CJ plăteşte foarte multe posturi neclericale. Ori îşi fac datoria, ori poate ne gândim şi nu mai finanţăm atât de multe posturi neclericale”, a adăugat Gabriel Zetea.
Aleşii maramureşeni cred că situaţia aceasta va persista, atâta timp cât bisericile de lemn, monumente UNESCO nu vor trece în patrimoniul judeţului, lucru aproape imposibil, după cum recunosc mai marii judeţului.
“E o situaţie anormală ca aceste monumente UNESCO, de valoare patrimonială, de nivel mondial să nu fie în patrimoniul public al judeţului sau al cuiva care să faciliteze vizitarea acestora. Cât timp biserica aparţine unei parohii, iar preotul decide ce se întâmplă ce face acolo, putem noi să tot dăm bani. Degeaba am făcut şi proiectul cu circuitul bisericilor. E o problemă sensibilă, dar ar trebui să ne gândim mai serios”, a spus consilierul judeţean, Marinel Kovacs.
La rândul său, consilierul Gheorghe Mihai Bârlea, a arătat că “există modalităţi de responsabilizare. După cum ştiţi foarte bine, sunt persoane neclericale, de obicei sunt preotese care au în responsabilitate de a face ghidaj. Nu e nimic rău în asta. Problema este să răspundă când sunt solicitate. Sunt multe biserici de lemn în tot arealul judeţului Maramureş pe lista de patrimoniu naţional care sunt la fel de căutate. Nu se reduce lista la cele 8 biserici Monument UNESCO”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.