Sărbătoarea Rusaliilor, pe care o sărbătorim duminică, 16 iunie 2019, este cunoscută şi sub denumirea de sărbătoarea Cincizecimii sau a Pogorârii Duhului Sfânt peste Sfinţii Apostoli. Este prăznuită la 50 de zile de la Învierea Domnului şi menţionată în Noul Testament, în special în cartea Faptele Apostolilor, în al doilea capitol.
Aici se spune că Duhul Sfânt Se pogoară din cer ca un vuiet mare de vânt şi se împarte deasupra capului fiecăruia din cei prezenţi, în chip de limbi de foc. De asemenea, se face pomenire de ea şi în canonul 20 al Sinodului I Ecumenic de la Niceea, din anul 325.
Rusaliile este sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, căci în această zi, în urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism circa 3.000 de suflete, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim (Fapte II, 41).
Până către sfârşitul secolului IV şi începutul secolului V Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh. În jurul anului 400, cele două sărbători s-au despărţit una de cealaltă, Cincizecimea rămânând numai ca sărbătoare a Pogorârii Sfântului Duh.
Sărbătoarea Cincizecimii este reactualizată în chip duhovnicesc în cadrul Sfintei Liturghii. Ori de câte ori se rosteşte o rugăciune de invocare, de chemare a Duhului Sfânt peste creaţie şi peste darurile din ea, cum ar fi pâinea şi vinul, la Sfânta Liturghie, de fiecare dată se reactualizează Cincizecimea.
Prin lucrare, Sfântului Duh se şterge din noi păcatul şi se lucrează asemănarea cu Dumnezeu. Nu întâmplător, la Utrenia duminicală, cântăm: „Prin Duhul Sfânt toată făptura se înnoieşte iarăşi dobândind starea cea dintâi“. Să nu uităm că atunci când ne rugăm, Duhul Sfânt se roagă în noi „cu suspine negrăite“, după cum spune Sfântul Apostol Pavel.
În biserici se aduc de Rusalii frunze verzi de tei sau de nuc, care se binecuvintează şi se împart credincioşilor, simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, Care S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli.