Prime de inserţie pentru absolvenţii şcolilor speciale

0
63

Absolvenţii insti­tu­ţii­lor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, pot primi 1.500 de lei primă de inserţie. Pentru a beneficia de aceşti bani, ei trebuie să se înregistreze la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi să se încadreze în muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Prima de inserţie se plăteşte absolvenţilor în două tranşe, astfel, 50% în luna următoare încadrării, iar restul de 50 % după 12 luni de la angajare.
Nu beneficiază de prima de inserţie: absolvenţii care, la dată absolvirii studiilor, aveau raporturi de muncă sau de serviciu; absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani, cu excepţia situaţiei în care, pentru persoanele respective, aceşti angajatori au beneficiat de stimulent financiar în condiţiile Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor, cu modificările ulterioare; absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă; absolvenţii care, în perioada cuprinsă între data absolvirii şi data solicitării dreptului, au fost admişi într-unul dintre nivelurile de învăţământ, conform prevederilor legale.
Persoanele care beneficiază de prima de inserţie au dreptul la menţinerea primei acordate şi în situaţia în care, în perioada de 12 luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator şi se încadrează, în termen de 30 de zile, la un alt angajator, în condiţiile în care încadrarea în muncă la cel de-al doilea angajator se realizează în aceleaşi condiţii, respectiv cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Absolvenţii beneficiază de dreptul sub formă de prima de inserţie o singură dată pentru fiecare dintre următoarele niveluri din cadrul sistemului naţional de învăţământ: învăţământ secundar superior – ciclul inferior al liceului; învăţământ secundar superior – ciclul superior al liceului sau învăţământ profesional; învăţământ terţiar nonuniversitar – învăţământ postliceal sau învăţământ superior.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.