“Într-o zi, vom rămâne fără de lume dacă nu vom păzi răgazul de a visa”, spunea marea actriţă Leopoldina Bălănuţă. Cuvintele artistei au fost aduse în realitatea de azi de conf. univ. dr. Adrian Chira, cu prilejul vernisajului expoziţiei de artă plastică a fostei studente de la Centrul Universitar Nord Baia Mare, Anca Delia Oros. Expoziţia ne îndeamnă să pătrundem în albastrul in finit şi să intrăm într-un dialog cu albastrul, cu cerul.
Anca Delia Oros a lăsat în urmă motivele ferestrei şi al oglinzii şi a adus în faţa iubitorilor de artă o altă abordare artistică, rezultată după o perioadă de zbucium creator. “La un moment dat a fost o încercare de a face o personală, a fost o încercare de a păşi spre dialog. I-a trebuit un an să se aşeze. Sunt perioade de acumulări, perioade când acele acumulări prind contur, prind expresie. Această expoziţie spune foarte multe. Este un dialog între pictură şi fotografie”, a afirmat preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Baia Mare, Laura Ghinea.
Anca Oros “ne obligă să privim dincolo de realitatea primordială, să visăm”
Schimbarea de stil a fost primită cu bucurie şi de conf univ. dr. Adrian Chira. “Intrând în expoziţia absolventei noastre Anca Oros am rămas surprins de schimbările pe care ni le-a adus în faţă. Ne-am obişnuit la întâlnirile noastre de la şcoală cu un alt spaţiu de investigaţie în care se manifesta intenţionalitatea sa creativă. Ne-am obişnuit cu acea lume intimă de interferenţă în care se amestecau două modele: modelul ferestrei şi modelul oglinzii. Erau spaţii care transmiteau şi ceea ce este dincolo de acest pasaj de trecere şi dincoace. Astăzi a venit cu altceva. A venit cu sentimente, cu lucrări care transmit prin culoare. Ea ne introduce în stări, ne transmite ceea ce simte în faţa naturii şi ne obligă să privim dincolo de realitatea primordială, să visăm şi să ne imaginăm ce ar putea fi dincolo de această interferenţă artistică”, a mai punctat artistul fotograf, Adrian Chira.
“Foame de albastru”
La rândul său, artistul plastic Ioan Anghel Negrean a remarcat diferitele ipostaze ale albastrului. La fel cum omul trece prin diferite stări, la fel şi albastrul Ancăi Oros e prezentat în nuanţe diverse, e un albastru in finit pus în legătură cu finitul.
“Anca Oros porneşte de la acel dialog pe orizontală cu oglindirile, cu imaginile, cu ceea ce se vede atunci când prospectezi orizontul, schimbând registrul, face o mişcare în sus şi ceea ce vedem aici este rezultatul, e un dialog cu cerul, cu albastru. Iată-ne în acest albastru in finit, un albastru care e deja conturat şi frumos aşezat pe simeze în diferite ipostazieri ale dialogului personal cu acest infinit finit. Vedem aici această foame de albastru. Intrăm în această atmosferă a albastrului, când nocturn, când diurn, cu diferite ipostazieri. Sunt diferite stări ale albastrului care fac oarecum o legătură cu stările noastre umane: câteodată suntem veseli, altădată mai trişti, dar ridicarea privirii spre albastrul cerului nu poate decât să ne dea speranţă, să ne facă mai buni, să încercăm să dialogăm cu Universul şi astfel să ne putem împlini existenţa pe acest pământ”, a precizat artistul plastic, Ioan Anghel Negrean.
Ochii artistei oglindiţi în propria expoziţie
Artistul plastic Bertalan Kovacs a evidenţiat calitatea expoziţiei şi modul în care artista a reuşit să-şi depăşească barierele artistice, aducându-ne în faţă o lume impresionantă, dominată de albastrul cerului. “Trăiesc împreună cu dumneavoastră, cu artista, un moment deosebit prin intensitatea emoţiilor estetice şi prin calitatea acestei expoziţii care oarecum marchează succesiunea creatorilor de artă din Baia Mare care din ce în ce mai pronunţat ţin catargul sus. Mă gândeam că artista are ochi albaştri remarcabili şi care acum se oglindesc în această expoziţie mai mult decât în expoziţiile anterioare. M-a surprins plăcut pentru că mă aşteptam să văd lucrări în care se reia motivul ferestrei, al structurii bârnelor. A reuşit să-şi spargă propriile tipare, să se despartă de subiectivism şi să ne ofere nouă o lume frumoasă”, a adăugat Bertalan Kovacs.
Expoziţia este deschisă la Galeria de Artă a Uniunii Artiştilor Plastici din Baia Mare de pe b-dul Bucureşti nr. 6.