Iunie, o lună bogată în evenimente culturale în Maramureş

0
241

Luna iunie e una bogată în evenimente culturale în Maramureş. Conform informaţiilor furnizate de Consiliul Judeţean Maramureş, în această lună sunt programate manifestări precum: Ziua Lucernei, la Valea Chioarului, Sărbătorile Lăpuşului care vor include concerte de muzică populară şi uşoară, competiţii sportive şi culinare, artificii etc.
Tot în iunie este prevăzută Sărbătoarea Armindenului. “Armindenul este cel mai falnic brad din pădure, adus în sat, tras de căruţe, ca să facă legătura între pământ şi cer. În jurul armindenului se încinge un joc lăpu­şean, la care participă nu doar profesioniştii, ci şi cei prezenţi la manifestare. Grigore Leşe şi ai lui invitaţi vor susţine un impresionant concert în aer liber în zona Centrului cultural Grigore Leşe din Stoiceni”.
Alte evenimente care figurează în agenda Consiliului Judeţean sunt: în 6 iunie – Dezvelire „Grup statuat reprezentând participanţii la Marea Unire cu credenţional” la Giuleşti; în 7 iunie – Vernisaj expoziţie foto „Aşa văzut-a Zaharia”, eveniment organizat în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român şi Ambasada Republicii Moldova la Clădirea Pavilionară a Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş; în 9 iunie – Festival Concurs „Florile Someşului” la Căminul Cultural din Mireşu Mare: în 15 iunie – Simpozion literar dedicat poetului naţional Mihai Eminescu în Rozavlea; în 15 iunie – Ridicarea Armindenului în Cupşeni, “un obicei foarte vechi, specific satelor Costeni şi Cupşeni, care constă în aducerea în curtea bisericii de către feciorii satului a celui mai frumos brad ales din pădure, ridicarea şi împodobirea acestuia cu cununiţe de flori, verdeaţă şi ştergură cu motive florale”.
În 16 iunie este programată „Învârtita Vălenarilor” la Văleni. Sărbătoarea Rusaliilor e prilej de joc şi sărbătoare în satul de pe Valea Cosăului. La Budeşti se va desfăşura în 17 iunie, festivalul „Nu vă uitaţi că-s micuţ”, ediţia a XXI-a. Ansambluri folclorice de copii din toate zonele Maramureşului se adună pe Valea Cosăului, în comuna Budeşti, unde se vor întrece în dansuri şi cântece tradiţionale. În aceeaşi zi la Onceşti, are loc “Verjelul”, iar la Groşi se desfăşoară “Danţu la şură”. În 18 iunie la Poienile Izei va avea loc întâlnirea cu fiii satului, participarea la Slujba de Rusalii, Sfinţirea Ţarinii, Sărbătoare câmpenească, „Hoarea Poienarilor”.
Luna iunie mai aduce claca la coasă, Ziua Internaţională a Iei, Zilele Oraşului Tăuţii Măgherăuş, Festivalul Luminii la Borşa, festivalul folcloric “Nopţi de Sânziene” la Borşa, Sărbătoarea Rădăcinilor Străbune, ediţia a V-a, la Călineşti, „Festivalul portului, dansului şi cântecului de pe Fisculaş”, ediţia a XII-a.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.