Prima sesiune a examenului naţional de bacalaureat va începe luni, 3 iunie. În această săptămână este prevăzută înscrierea candidaţilor, urmând ca vineri, 31 mai, elevii din clasele terminale de liceu să pună punct cursurilor.
• Calendarul primei sesiuni
Examenul de bacalaureat va debuta cu evaluarea competenţelor lingvistice şi digitale. Potrivit calendarului, luni şi marţi (3 şi 4 iunie), va avea loc proba A – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Miercuri şi joi (5 şi 6 iunie), este planificată proba B – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Proba D – Evaluarea competenţelor digitale este planificată pentru zilele 7, 10 şi 11 iunie. Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă care, în data de 10 iunie, vor sărbători Rusaliile vor putea fi reprogramaţi pentru susţinerea probei D în datele de 7 şi 11 iunie. Proba C – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se va desfăşura în 12 şi 13 iunie. Din 1 iulie, vor începe şi probele scrise. Proba la limba şi literatura română este programată pentru data de 1 iulie, în vreme ce proba la limba şi literatura maternă – în 2 iulie. Candidaţii vor susţine proba obligatorie a profilului în 3 iulie, iar proba la alegere a profilului şi specializării – în 4 iulie. Primele rezultate se vor afişa în 8 iulie, până la ora 12, zi în care se vor depune contestaţiile (orele 12-16). Rezolvarea contestaţiilor este prevăzută pentru intervalul 9-12 iulie. Rezultatele finale se vor afla în 13 iulie.
• Obiecte interzise în sălile de examen
Candidaţii nu vor avea voie să intre în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe si orice alte elemente asemănătoare. Ei vor fi obligaţi să lase toate aceste obiecte în sala de depozitare care va fi stabilită de comisia de bacalaureat. Lista obiectelor interzise în examen cuprinde: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidaţi, telefoane mobile, căşti audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Candidaţilor le va fi interzis să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor sau pentru comunicare. Cei care vor încălca regulile vor fi daţi afară din examen. Important de reţinut e faptul că acei candidaţi care vor încerca să fraudeze examenul nu vor mai putea participa la examenele următoare ale bacalaureatului din acest an şi nu vor mai avea nici dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului. Bineînţeles, sălile de examen vor fi supravegheate cu camere video şi audio, la fel şi sălile în care se vor descărca şi se vor multiplica subiectele. Candidaţii vor putea părăsi sala de examen după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor. Timpul efectiv de lucru va fi de trei ore.